Március végéig lehet kérni a bértámogatást

2021.03.08. 14:46

Már a koronavírus miatt márciusban zárásra kényszerült vállalkozások is elérhetik az ágazati bértámogatás iránti kérelmet a Foglalkoztatási Portálon. A bértámogatást március 31-ig igényelhetik a cégek dolgozóik munkahelyeinek megvédése érdekében – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel hétfőn.

A kormány a március 8-tól bezárásra kényszerülő szektorokra is kiterjeszti a támogatást, ezzel további mintegy 100 ezer ember munkahelyének megvédését segítve.

A program keretében a támogatás mértéke a bruttó bér ötven százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér százötven százaléka, azaz havi bruttó 251 100 forint. A munkaadó vállalja, hogy a munkavállaló részére munkabért fizet, és a munkaviszonyt április 30-ig felmondással vagy közös megegyezéssel nem szünteti meg. Bodó Sándor emlékeztetett arra, hogy 

a vállalkozásoknak a támogatás időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, így a bérköltségek mintegy kétharmadát az állam biztosítja.

A kifizetések folyamatosak, a bértámogatást a kormányhivatalok előleg formájában utalják. A munkaadók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelmeiket, amelyekhez a dolgozók munkaszerződését kell csatolni. A részletes pályázati kiírás a munka.hu oldalon található – közölte az ITM államtitkára.