Fél év után először enyhén emelkedtek az albérletárak

2021.03.25. 11:11

Az országos albérletpiacon minimálisan emelkedtek az árak februárban – áll a KSH legújabb elemzésében. Eszerint tavaly június óta első alkalommal 1,1 százalékkal nőttek a bérleti díjak az egy hónappal korábbihoz képest országos átlagban, a fővárosban pedig 0,8 százalékos volt a növekedés.

Egyelőre korai egy tartós bérletidíj-emelkedés kezdetéről beszélni. Annál is inkább, mert éves szinten még az országos lakbérindex több mint 10, a fővárosi pedig 14 százalékkal csökkent. A gyakorlatban ez egyelőre stagnálásnak felel meg

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Havi szinten a közép-dunántúli és dél-alföldi régió 3 százalékos növekedést ért el, míg a dél-dunántúli, észak-magyarországi és a Pest megyei kiadó ingatlanok esetében 0,5 százalékos csökkenés ment végbe januárhoz viszonyítva. A fővárosban a budai hegyvidéki kerületekben (I., II., XII.) egy hónap alatt 3 százalékkal, továbbá Pest külső városrészeiben (a IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI. és XXIII. kerületekben) átlagosan 2,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Ezzel szemben a pesti belső kerületekben (V., VI., VII., VIII., IX.) 0,1 százalékos volt csak a növekedés. Éves szinten a különböző budapesti városrészek 10–17,3 százalékos visszaesést könyvelhettek el.

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy március közepén hogyan alakult a kiadó lakások kínálata, és mennyibe kerültek az albérletek. A fővárosban az átlagár továbbra is 130 ezer forintot tett ki. A legdrágább városrészek közé tartoztak az I., a II. és az V. kerületek, ahol 160-170 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj. A legolcsóbb városrész a XIX. és a XX. kerület, ahol 110 ezer forintért kínálták kiadásra az ingatlanokat a tulajdonosok.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy 

  • Pécsen 87 ezer forint,
  • Nyíregyházán 90 ezer forint,
  • Debrecenben és Kecskeméten 100-100 ezer forint,
  • Szombathelyen 108 ezer forint,
  • Győrben 110 ezer forint

volt a március közepi átlagos bérleti díjak a kínálati piacon.

Balogh László azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma és az ahhoz köthető korlátozások bizonytalanságot hoztak az albérletpiacra. Márciusban egyelőre nem érezhető további drágulás, és az is bizonytalan, hogy mennyire lesz tartós ez a hatás.