Tíz négyzetméterenként tartózkodhat egy vásárló minden üzletben

P  2882
2021.03.25. 12:17
A Kormányinfón elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy a kormány finomított a kamara javaslatán: egységesítette a kért négyzetméternyi tartózkodási arányokat, és minden üzletípusra ugyanazok a szabályok egységesen lehetnek érvényesek a kereskedelemben.

Péntek reggel 6-kor ül össze ismét, és dönt a boltnyitás pontos menetrendjéről az operatív törzs – mondta el a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter már most annyi konkrétumot elárult, hogy a jelenlegi tervek szerint

EGYSÉGESEN, minden egyes üzlethelységben tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat.

Azaz fontos kitétel, hogy legyen szó bármilyen szolgáltatást nyújtó boltról, ezekre egységes szabályok lesznek érvényesek, például függetlenül attól, hogy az adott bolt egy plázában, nagyobb bevásárlóközpontban van-e.

Ezzel csupán részben fogadta el a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hét eleji boltújranyitási javaslatát – tette hozzá Gulyás Gergely, aki arról is beszélt, hogy a kamara a kormány kérésére további javaslatokat fogalmaz meg a jövőben.

Az operatív törzs pedig ma megvizsgálja a 10 négyzetméter/egy vásárló kitétel életszerűségét. Ezen belül is a fő kérdés a miniszter szerint, hogy az új, kilátásba helyezett lazító rendelkezés milyen hosszú sorokat eredményezne az üzlethelyiségek előtt a húsvét előtti időszakban.

De mi lesz a fodrászokkal? 

Kedden derült ki, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara több szektorban úgynevezett négyzetméter-alapú újranyitást javasol a boltokban. Orbán Viktor miniszterelnök a keddi kamarával megbeszélés után úgy fogalmazott, tárgyalópartnerei és képviseltjeik harcosak, újranyitást akarnak. Ugyanakkor a kormányfő kiemelte, első az életvédelem, ezért míg mindig 65 év feletti, oltásra regisztrált magyar nem oltottak be, addig az újranyitást nem kezdhetjük meg.

A Parragh László vezette MKIK eredetileg azt kérte, hogy a kiskereskedelmi üzletekben öt-tíz négyzetméternyi hely jusson egy vevőre. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében pedig 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre. Míg a plázák, a nagyobb bevásárlóközpontok esetében egyedi szabályozást tartottak volna észszerűnek, miközben a bennük található közös terekre is vonatkoznának a négyzetméter-alapú korlátozások.

Tehát ehhez képest most úgy tűnik, a kormányinfón elhangzottak alapján, hogy átlagolta a javasolt négyzetméternyi tartózkodási számokat a kormány, és mindenkire ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek a kereskedelemben.

Az egyelőre nem derült ki, hogy az MKIK szolgáltatói szektorra vonatkozó elképzeléseit mennyiben tartja elfogadhatónak a kormány. Az biztos, hogy a kamara ugyanúgy négyzetméter-alapú megkötést szeretne a fizikai kontaktussal járó szolgáltatást nyújtók, például a fodrászok, a kozmetikusok és a manikűrösök munkavégzése közben is.

(Az MKIK természetesen mind az üzletek, mind a szolgáltatások esetén fenntartaná az eddig megszokott védelmi intézkedéseket, köztük a szigorú maszkhasználatot, a kézfertőtlenítést, illetve, ha ez indokolt, az ügyfelek utáni alapos fertőtlenítést.)

A kamara továbbá biztosítaná, hogy a védettségi kártyával rendelkezők szabadabban hozzáférjenek bizonyos szolgáltatásokhoz. Például ők kiemeltebben vehessék igénybe a vendéglátói és turisztikai szolgáltatásokat. Ugyanakkor a kamara nem javasol újabb vásárlási idősávokat, például azt sem, hogy korlátozzák, ameddig a vásárló bent tartózkodhat az üzletben.

Az MKIK elsősorban azzal érvelt javaslatai mellett, hogy nélkülük a magyar vállalkozások még több kárt szenvednének el, és tömeges csődhullám indulhatna. Ezt pedig mielőbb meg kell akadályozni.

Kapcsolódó

Itt az iparkamara részletes javaslata Orbán Viktornak az újranyitásról

A védettségi kártya belépőt jelentene az éttermekbe és a szállodákba is.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)