Hibernálva maradt februárban is a turizmus

2021.04.07. 09:57

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai közlése szerint – a januári siralmas eredmények után – a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák számában februárban is jelentős, 85,7 százalékos visszaesést mértek az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal ezt a beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó járványvédelmi intézkedéseknek tudja be.

  • A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 93,5 százalékkal csökkent.
  • Az összes vendégéjszaka 89,7 százalékkal volt kevesebb a tavaly februárinál,

aminek egyébként a 67,9 százalékát a belföldi vendégek töltötték el

– írták.

Februárban összesen 181 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ebből

123 ezret a belföldiek, 58 ezret a külföldiek töltöttek el.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt 3,497 milliárd forint összes bruttó árbevétele 89,6 százalékkal volt kevesebb a tavaly februárinál.

Az 1,962 milliárd forint februári szállásdíjbevétel 89,0 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a vendéglátásból származó bevételek hasonló mértékben, 89,5 százalékkal 1,021 milliárd forintra estek vissza – részletezik.

Az év első két hónapjában 89,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek által eltöltött éjszakák száma 93,5 százalékkal, a belföldi vendégeké 85,6 százalékkal csökkent.

A turizmust lényegében befagyasztotta a 14 hónapja tartó pandémia és az azzal járó utazási korlátozások, akár 900 milliárd forintos is lehet a veszteség. Bár számos környező ország és várhatóan hazánk is nyit majd, de a teljes visszarendeződés még arrébb van.