Csökkenhet az akkumulátorok ára

2021.04.11. 12:46

Új opciós terméket vezet be a Chicagói Árutőzsde (CME), ami a Kínába, a Dél-Koreába és Japánba szállított lítium-hidroxidot érinti majd.

Ha a határidős kontraktust a szabályozó hatóságok jóváhagyják, akkor május 3-án kezdődik a kereskedés.

A lítium szabad tőzsdei kereskedésének engedélyezése segíthet átláthatóbbá tenni a fém – ami az okostelefonok, a laptopok és az elektromos járművek újratölthető akkumulátorainak kulcsfontosságú összetevője – jelenleg teljesen kusza piacát, illetve összehangolni az árakat is – írta a Napi.hu. A piaci szereplők jelenleg több árutermék-adatkövető cég értékelésére hagyatkoznak, ám ezek erősen átlagolt és csak utólag belőtt árszintek.

Kapcsolódó

A vízzel is lehet már spekulálni a Wall Streeten

A tőzsdei ügyletek egyelőre még csak Kaliforniára vonatkoznak.

A lítium az újratölthető akkumulátorok működtetésében betöltött szerepe miatt stratégiailag fontos árucikké vált, mivel a kormányok a szén-dioxid-kibocsátás korlátozására törekszenek. Az Amerikai Egyesült Államok versenyben van, hogy felzárkózzon Kínához a fém bányászatában és finomításában, így támogatná autóiparát, s kezelné az éghajlatváltozást.

A fém iránti kereslet várhatóan fellendül a kormányok azon erőfeszítéseinek köszönhetően, hogy a gazdaságokat leszoktassák a fosszilis tüzelőanyagokról, és az elektromos autógyártókat támogatják. Eddig a többnyire negyedéves vagy éves szerződésekben rögzített árak korlátozott átláthatósága hátrányos helyzetbe hozta a vevőket a termelőkkel folytatott tárgyalások során.

A koronavírus-járvány miatt, egyelőre, esett a feldolgozott lítium ára.

A lezárások miatt ugyanis nehezebb a kitermelés, valamint a szállítás is, de raktározva nagy mennyiség van az alkálifémből. Másrészt a globális chiphiány miatt sem az autógyártók, sem az informatikai eszközök gyártói nem bírnak termelni, így akkumulátorból is kevesebbre van szükség. Mindez pedig kiegészül azzal, hogy a válság következtében tavaly visszaesett a kereslet az új autók iránt.

A lítium-hidroxid és a lítium-karbonát – az alkálifém másik fő ipari felhasználású vegyülete – azonnali árai az idén emelkedtek, mert egyre többen vennének elektromos járművet.