Mégsem lehet bitcoinnal Teslát venni, megremegett a kriptopiac

2021.05.13. 09:18

A klímavédelemre hivatkozva Elon Musk bejelentette: mégsem lehet bitcoinnal Teslát vásárolni. Az elektromos autógyártó vezérigazgatójának erről szóló tweetjével 10 százalékot esett a bitcoin árfolyama, de az egész kriptopiacot sem hagyta érintetlenül, amelynek kapitalizációja mintegy 365,85 milliárd dollárral rövidült meg és 2,06 ezer milliárd dollárra csökkent. 

Elon Musk tweetjében közölte, a Teslát aggasztja a fosszilis tüzelőanyagok gyorsan növekvő felhasználása a bitcoin bányászatban és tranzakcióiban, különösen a szénfelhasználás, amely az összes üzemanyag közül a legrosszabb a szén-dioxod-kibocsátása. 

A Tesla még februárban jelentette be, hogy másfél milliárd dollárt váltott bitcoinra, és hamarosan kriptovalutát is elfogad, amivel jókora löketet adott a digitális fizetőeszköz árfolyamerősödésének. 

A kriptovaluta jó ötlet (...), de nem fizethet érte súlyos árat a környezet

– írta, hozzátéve, hogy az autógyártó nem fog eladni a bitcoinkészletéből, addig talonban tartja, amíg a bitcoinbányászat fenntartható energiára nem vált. 

Piaci elemzők szerint Musk fejet hajtott a Tesla befektetői előtt, akik a klímavédelmet és a fenntartható energiaforrásokat tartják szem előtt. Bár az is lehet, hogy ez is csak egy újabb kísérlet arra, hogy a Tesla vezérigazgatója megpróbálja befolyásolni a kriptopiacot.

Elon Musk a kriptovaluták egyik legnagyobb szószólója, többször is kifejezésre juttatta, hogy szerinte a digitális fizetőeszközöké a jövő. Twitter-üzeneteivel rendre megpendítette a kriptovaluták árfolyamát, az utóbbi hónapokban tweetjeinek köszönhetően a közösségi média viccnek szánt Dogecoin a világ egyik legnagyobb kriptovalutájává vált. 

(BBC/CNBC)  • Hírek
  • Személyi kölcsön