Nagy pofont kapott a kriptopiac

2021.05.17. 15:44

A teljes kriptopiac kapitalizációja vasárnap délben még 2300 milliárd dollár felett járt, de estére 2000 milliárd dollár alá csökkent a CoinMarketCap adatai alapján. Hétfőn úgy fest, stabilizálódott a helyzet – már amennyire ez a kriptopiacon elképzelhető –, és délután 3 körül ismét 2100 milliárd dollár felett járt a kriptopénzek teljes kapitalizációja.

Az okok között ismét Elon Muskot emlegetik, aki elindította a lejtőn a bitcoint – amely körülbelül a teljes piac negyven százalékát adja: a Tesla vezére ugyanis bejelentette, mégsem lehet fizetni bitcoinnal a Teslákért. Ez május 12-én történt, azóta folyamatosan esik az árfolyam: 55 ezerről indult, hétfő délután 45 ezer dollár környékén mozgott, az elmúlt hét napot nézve több mint 22 százalékos a mínusz.

A bitcoin zuhanása pedig magával húzta a többi nagy kriptodevizát is: a második legnagyobb, az ethereum több mint 16 százalékot, míg a harmadik, a binance coin is 20 százalék felett gyengült egy hét alatt.

A legnagyobb kriptodevizák közül csak a negyedik, a Cardano nem veszített az értékéből az elmúlt napokban: egy hét alatt a jelentős ellenszélben is több mint húsz százalékkal erősödött.