Történelmi csúcson zárt a magyar tőzsde

IMG 6697 másolat
2021.06.01. 21:22
Jó napon van túl a Budapesti Értéktőzsde, amelynek részvényindexe, a BUX történelmi csúcson zárt kedden, napközben járt 47 ezer pont felett is. Az Indexnek nyilatkozó elemző szerint a pozitív nemzetközi hangulat hajtja a magyar tőzsdét is – például Frankfurtban ugyancsak megdőlt a korábbi rekord. A forint is tovább erősödött kedden: a magyar fizetőeszköz kedden benézett 346 alá is az euróval szemben, amire közel 10 hónapja nem volt példa.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,71 százalékos emelkedéssel 46 699,74 ponton, történelmi csúcson zárt kedden. Napközben járt 47 ezer pont felett is. A vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest: a Mol és az OTP árfolyama erősödött, míg a Telekom és a Richter gyengült. A bankpapír árfolyama napközben járt 15 960 forint felett is, végül 15 865 forinton zárt, ami történelmi csúcs.

Alapvetően nemzetközi folyamatok dominálnak, de a magyar tőzsde a value részvényei miatt – a bankszektor és az olajipar a nemzetközi piacokon is erős most – tud leginkább ebből profitálni

– mondta az Indexnek Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője, aki szerint nem rosszak most a feltörekvő piacok sem, erősen teljesítenek, de főképp a pozitív nemzetközi hangulat a mérvadó, ebből tudunk mi is profitálni. Úgy véli, van még tér további emelkedésre, hiszen „a magyar részvények árazása sem volt túlságosan magas”.

Cinkotai szerint az, hogy a BUX járt ma 47 ezer pont felett is, az „inkább a törvényszerűség, mint a meglepetés”. „Azt látom, hogy a magyar tőzsdeindexet leginkább három nagy papír dominálja: a Mol, az OTP és a Richter. Közülük a Mol és az OTP value részvényeknek számítanak, ami azt jelenti, hogy tradicionálisabb iparágban – olajipar és bankszektor – tevékenykednek, ami talán szorosabb összefüggésben van a reálgazdasági folyamatokkal” – mondta portálunknak az elemző.

Ez történt a blue chipekkel a BÉT-en

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője az MTI-nek kifejtette, hogy az OTP emelkedése a bank szlovéniai akvizíciójának köszönhető, Szlovéniában is a legnagyobb bankká válik az OTP, tovább erősödik a régióban, és ez pozitív hír a befektetőknek. A Molt érinti, hogy közzétették a finomítói marzsokat, amelyek egy kicsit elmaradtak az előző havitól, emiatt az olajipari vállalat papírja a délutáni árához képest némileg csökkent, de még így is tudott emelkedni zárásban, és magas forgalmat ért el. Szerinte a Richter érdekes mozgást mutatott, napközben viszonylag erős volt a papír, majd a nap végére csökkent az árfolyama, a Magyar Telekom pedig egész nap „irányt keresett”, és mínuszban fejezte be a kereskedést.

Szintén erősíti a folyamatokat, hogy a befektetők egyre optimistábbá válnak a korlátozások fokozatos kivezetésével. Ez látszik Európában és Amerikában is a piacokon. A friss, keddi GDP-adatoknak Cinkotai szerint már nem volt komoly hatása erre:

Azt, hogy a magyar gazdaság a várakozásokhoz képest jobban teljesít ebben a nehéz időszakban, azt gondolom, hogy ezt már valamelyest beárazta a piac. Inkább a nemzetközi pozitív hangulat az, aminek hatására a forint is tud erősödni.

A forintról elmondta még, hogy az MNB júniusi kamatemelését belengető nyilatkozatát már beárazta a piac, így túl nagy erősödési potenciál nem biztos, hogy maradt, a további erősödés pedig már az export szempontjából sem lenne túl szerencsés. Nyilván néhány forintos erősödés (340-ig lemegyünk, benézünk alá) már nem lenne jelentős, ugyanis összességében elég nagyot erősödött a forint az elmúlt hetekben – tette hozzá.

A forint fél 7 után 346,4 körül mozgott az euróval szemben, napközben járt 346 alatt is, amire tavaly augusztus óta nem volt példa – közel 10 hónapja nem volt ilyen erős a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Jó napot zártak Európa tőzsdéi

A vezető európai értékpapírpiacok indexemelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést – derül ki a távirati iroda összefoglalójából. A londoni FTSE 0,84 százalékos, a párizsi CAC 0,66 százalékos, míg a frankfurti DAX 0,94 százalékos emelkedéssel zárt.

A frankfurti tőzsdén történelmi csúcson fejezték be kedden a kereskedést.

A napközben publikált makrogazdasági adatok az európai fellendülés kilátását támasztották alá:

  • soha nem mért csúcsra emelkedtek például a brit feldolgozószektor aktivitásának kedden ismertetett májusi mérőszámai;
  • májusban már a harmadik egymást követő hónapban emelkedett rekordszintre az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint;
  • a munkanélküliségi ráta az euróövezetben csökkent áprilisban márciushoz képest, az EU egészében pedig stagnált.

Mindeközben az olajár emelkedett: a WTI ára 2018 októbere óta az első alkalommal járt 68 dollár felett, míg a Brent nyersolaj ára 71 dollár felett volt, március eleje óta a legmagasabb szintet érte el. A Brent ára az év eleje óta 36 százalékkal, a WTI ára pedig 43 százalékkal emelkedett a gazdasági fellendülés és ezzel párhuzamosan a kereslet növekedésének a reményében.

(Borítókép: bet.hu)