Az idős gazdák fele nem tudja, kire hagyja a földjét

2021.06.04. 08:06 Módosítva: 2021.06.04. 08:06

A gazdatársadalom Európa-szerte elöregedőben van, így Magyarországon is problémát jelent az, hogy ki és hogyan veszi át a gazdaságok vezetését az idősebb generációtól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) széles körű felmérést indított a gazdálkodók körében, így segítve az akadályok feltárását és elhárítását.

Kapcsolódó

Nagy István: Lökést adunk az élelmiszeriparnak

250 milliárd forint értékben indulnak élelmiszeripari pályázatok, és új munkahelyek várhatók a logisztikában. Nagyinterjú az agrárminiszterrel.

Az agrárkamara az MTI-nek küldött közleményében idézi a Központi Statisztikai Hivatal 2020. évi Agrárcenzus felmérésének előzetes adatait, amely szerint a 65 évesnél idősebb magyar gazdálkodók 51 százaléka nem tudja, vagy még nem gondolkodott azon, hogy mi történik a gazdaságával a következő években.

A felmérés szerint tavaly a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka 40 évnél fiatalabb. 

A NAK a megoldási lehetőségek kidolgozásáért összegyűjti a generációs problémákat és az érintett szereplők álláspontját, elsődlegesen egy széles körben kiküldött online kérdőív segítségével. A kamara honlapján elérhető kérdőív június 30-ig tölthető ki, elsősorban a gazdaságokat átadni kívánók, illetve az átvevők válaszait várják.