Továbbra is felújítási lázban égnek a magyarok

D  BJ20151222009
2021.06.23. 20:27

Magyarországon a lakosság 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást egy éven belül – derült ki az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat legfrissebb, tavaszi trendriportjából. A kutatás adatfelvétele május 14. és május 19. között zajlott, ekkor már bőven a lakosság rendelkezésére állt minden információ az idén elindított otthonfelújítási támogatásról is. Ennek megfelelően mindössze az alacsonyabban iskolázottak, illetve a 20–30 év közöttiek körében tapasztaltak kisebb információhányt a részletekről, azonban a többség nemcsak hogy tisztában volt azzal, mire jó, de mintegy harmaduk az igénybevételét is tervezte. További 31 százalék pedig szívesen élne vele, de saját megítélése szerint nem jogosult rá.

A felmérés szerint

a felújítást tervezők átlagosan 2,4 millió forintos beruházással kalkuláltak,

persze ez még a GVH figyelmét is felkeltő rekordszintű építőanyag-drágulás előtt volt. A megkérdezettek 58 százaléka teljesen önerőből állja a munkálatok költségeit, 42 százalék nem rendelkezik a tervezett összeg száz százalékával. A megkérdezettek átlagosan másfél millió forintos önerővel rendelkeznek. Ugyanakkor megdöbbentő, de igen jelentős azok aránya is, akik kétszázezer forintos önerővel vágnának bele a munkálatokba: a válaszadók harmada lenne ennyire bátor. 

A reprezentatív kutatás szerint a felújítók több mint fele festést vagy tapétázást tervez, mintegy harmada burkolat- vagy nyílászárócserébe, valamint szigetelési munkálatokba is belevágna, de mindössze hét százalék tervezett napelemes beruházást. 

A kutatás szerint a lakosság többsége szeretne kivitelezőt felfogadni a felújításhoz, ebből 42 százalék maga is végezne munkálatokat, generálkivitelező alkalmazását a megkérdezettek 16 százaléka tervezi.

Az újHÁZ Centrum a lakosság mellett a kivitelezők körében is elvégzett egy nem reprezentatív felmérést, a szakemberek mintegy kétharmada szerint jelenleg átlagosan 3–8 hónappal előre tudnak megbízásokat vállalni. A válaszadó kivitelezők mintegy felénél 11–30 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető 2021 első négy hónapjában. Árcsökkenést vagy stagnálást mindössze a válaszadók 23 százaléka jelzett. 

A kivitelezők szerint a hazai piac további sajátossága, hogy jelentkezik némi regionális egyensúly-eltolódás, bár nem minden régióban van kapacitáshiány, a mesterek nem túl mobilisak – írják a közleményben.

(Borítókép: Szakember dolgozik egy saját erőből épülő családi házban Szolnokon 2015. december 22-én. Fotó: Bugány János / MTI)