Elszálltak az építőipari árak, azonnali intézkedést kérnek az önkormányzatok

STA1170
2021.06.30. 18:29
Visszaigényelnék az áfát, hogy mentsék a fejlesztéseiket, de jelenleg erre nincs törvényes lehetőségük, ezért a kormányhoz fordult a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége azonnali intézkedést követel a kormánytól, hogy az elszabadult építőipari árak ne akadályozzák az önkormányzatok már folyamatban lévő fejlesztéseit, építkezéseit – derül ki az érdekképviselet friss állásfoglalásából. Amint arról az Index is beszámolt, a szervezet keddi elnökségi ülésén tárgyalta meg, hogy milyen problémákat okoznak a helyhatóságoknak az elszálló árak. Gémesi György elnök arról beszélt, hogy nemcsak a fejlesztéseket, de a kötelező nyári karbantartásokat is veszélyezteti az alapanyagár-drágulás

A MÖSZ értékelése szerint az infláció miatt még a körültekintően megtervezett önkormányzati beruházások megvalósítási költségei is legkevesebb duplázódnak. Az önkormányzati szektort érintő kormányzati elvonások miatt saját forrásból nem tudják előteremteni a hiányzó összegeket, ezért

azonnali intézkedésként kérik, hogy a kormány tegye lehetővé az önkormányzati beruházások kapcsán az ÁFA ötvenszázalékos visszaigényelhetőségét 

– írta állásfoglalásában az érdekképviselet. 

Az egyik legfőbb probléma, hogy a jogszabályok nem teszik lehetővé az önkormányzatoknak, hogy a beruházásaik után megfizetett áfát visszaigényeljék, pedig az a 27 százalék komoly tétel, amelynek a fele is nagy segítséget jelentene – mondta az Index érdeklődésére Gémesi György, a MÖSZ elnöke. Mindössze a műemlékekkel kapcsolatos feladatoknál biztosítanak számukra áfamentességet az adótörvények.

Ugyanakkor még ha a kormány ezt a kérést teljesítené is, akkor is rendeletmódosításra lenne szükség. Kérdés, hogy a kormányfő által a gazdaság újraindítása érdekében létrehozott, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette operatív törzs, illetve a kormány megfontolna-e egy ilyen, Orbán Viktor szavaival és elvárásával élve szokatlan intézkedést. 

Azt sem ártana figyelembe venni egy ilyen döntés előtt, hogy milyen határidővel teljesülhetne a visszatérítés. A veszélyhelyzetre való hivatkozással ugyanis tavaly áprilisban jelentős könnyítésről hozott döntést a Pénzügyminisztérium, amikor lehetővé tette a NAV számára, hogy az alapesetben 75 napos visszautalási határidő helyett akár harminc nap alatt hozzájuthassanak a visszajáró pénzhez. Az adózási előéletük alapján megbízható cégek esetében harminc napról húsz napra is rövidülhetett a kiutalás időtartama. Ez a helyhatóságok számára is komoly segítség lehetne a jelen helyzetben, amikor egyes építőanyag-kereskedők

már napi árakat határoznak meg bizonyos termékekre. 

Az építőanyagárak drágulása nemcsak a lakosság, de az önkormányzatok és a beruházók ingerküszöbét is elérte, a Gazdasági Versenyhivatal pedig bejelentette, hogy vizsgálatot indít az áremelkedés hátterének feltárására. A GVH friss közleménye azt is tudatta, hogy egyre több panasz érkezik hozzájuk az építőiparral kapcsolatban. Ez a hivatal szerint komoly problémákra utal az érintett piacon, a fogyasztók és cégek leginkább a kiskereskedelmi piacon, vagyis az építőanyag-kereskedők, tüzépek szintjén érzékelik a gondokat, amelyek összefüggenek az utóbbi idők áremelkedésével. A panaszok alapján egyes termékekből bizonyos helyeken áruhiány alakulhatott ki, a kereskedések pedig a beszerzési árak gyors változásaiból fakadó kockázatokat igyekeznek áthárítani a vásárlókra. A jelzések szerint a drágulás leszűkíthette a vásárlók reklamációs lehetőségeit, gyakori a teljes vételár előrefizetése és a hibás teljesítés – írták a közleményben. 

Az egyébként meglehetősen szikár stílusban és óvatosan kommunikáló GVH közleménye arra is kitér, hogy Rigó Csaba Balázs, a versenyhivatal elnöke szerint az építőipari alapanyagok piacán kiemelten fontos a tiszta és tisztességes verseny. Úgy fogalmazott:

nem szabad engedni, hogy az esetenként megmagyarázhatatlan mértékben emelkedő anyagárak országos szinten rontsák a fogyasztói jólétet, akadályozzák a magyar embereket az otthonteremtési és felújítási programokban, gátat vessenek a beruházásoknak. Az építőipar a hazai gazdaság egyik motorja; minden rendellenességét a lehető leggyorsabban és legalaposabban fel kell tárni, hiszen óriási hatása lehet az ország lendületére.

Orbán Viktor pedig már a héten kormányzati intézkedéseket akar a drágulás megfékezésére. 

(Borítókép: Gémesi György 2021. január 8-án. Fotó: Sóki Tamás / Index)