Nyugdíjemelésről beszélt Varga Mihály

2021.07.12. 12:15
Ha az éves infláció magasabb lesz 3,6 százaléknál – ez igencsak valószínű –, akkor novemberben újabb nyugdíjemelés jöhet – erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter egy hétfőn megjelent interjúban.

Az év elején 3 százalékos nyugdíjemelés volt, de az infláció megugrott, így a kormány „különleges, szokatlan lépésre” szánta rá magát – mondta az Origónak adott interjúban a pénzügyminiszter. Júniusban évközi nyugdíjemelést hajtottak végre, megemelték a juttatásokat, a 0,6 százalékos növelést pedig az év elejére visszamenőleg egy összegben kifizették. Novemberben pedig újabb emelés jöhet Varga Mihály szavai szerint, ugyanis nagyon úgy fest, hogy az éves infláció magasabb lesz 3,6 százaléknál is – ez a kifizetés is visszamenőleges lesz.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy szintén novemberben jöhet a nyugdíjprémium is – 3,5 százalékos GDP-növekedés esetén –, amire az idei költségvetésben félretettek 50 milliárd forintot.

Az interjúból az is kiderül, hogy

  • a kormány úgy számol – „bár még van bizonytalanság” –, hogy ha az idei GDP-növekedés meghaladja az 5,5 százalékot, akkor az átlagbér szintjéig a családok visszakapják a befizetett szja-t, ami egymillió családot, másfél millió adózót érint;
  • arról, hogy Brüsszel sem tudná elgáncsolni a magyar gazdaságot, szerinte uniós források nélkül is 6 százalék feletti növekedés lehet 2021-ben – mondjuk, egy-két kérdéssel előtte még az 5,5 százalékos növekedésnél volt „bizonytalanság”;
  • a globális minimumadóról – vagyis hogy a társasági adó minimumszintje 15 százalék lenne, ami Magyarországon jelenleg 9 százalék – szólva pedig azt mondta, hogy Magyarország nem támogat semmilyen adóemelést, különösen egy olyat nem, amely „versenyhátrányt jelentene nemcsak nekünk, hanem a nálunk működő külföldi cégeknek is”.