Magyar innováció segít megtartani a borok minőségét
Az ország legnagyobb ipari célgép versenyére 74 pályázat érkezett, az erőműmosó célgéptől a túródesszert-gyártósorig számos hazai fejlesztésű innovatív mérnöki munka mérette meg magát az idei kiírásban. A közönségdíjat és a vele járó egymillió forint értékű eszközbeszerzési keretet a Press Air nyerte el speciális nitrogéngenerátorával.

Ez azért volt olyan népszerű a közönség körében, mert a segítségével kizárható a borok oxidációja, így azok az átlagosnál hosszabb ideig őrizhetik meg a minőségüket, főleg azután, hogy acsavaros dugó egyre inkább kiszorítja a parafadugót a piacról.
Mostanáig az volt a bevett szokás, hogy a boroshordót azonnal utántöltötték annak érdekében, hogy ne jusson bele oxigén, vagy úszó fedelet helyeztek a tárolókba. Mostantól viszont jóval egyszerűbb lesz a borászok dolga
– fejtette ki az Indexnek a cég ügyvezetője. Deseő László elmondása szerint előbb a bort kell a tárolóba helyezni, majd a tetejére néhány köbcentiméternyi nitrogént, ami megakadályozza, hogy a levegő érintkezzen az itallal. Ezzel a módszerrel hosszú időre meg lehet őrizni a borok aromáját.
A Press Air elektronikus adatátvitel útján távirányítással monitorozza a szenzorokat és más mérőeszközöket, így ha a cégeknek nincs erre szakembere, akkor is megelőzhető, hogy károk keletkezzenek.