Ismét fürödhetünk Budapesten a Dunában

2021.07.30. 09:40
Pénteken nyílik meg a Római-parti Plázs, Budapest legújabb szabadstrandja.

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata úgy döntött, hogy július 30-tól a Római-parton kijelölt fürdőhelyet üzemeltet, amely mindennap 11 és 19 óra között tart nyitva – adta hírül csütörtöki közleményében Óbuda-Békásmegyer vezetése.

Ha valaki keresné, a kijelölt fürdőhely egész pontosan a 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 60001 helyrajzi számú területen, a 60086 hrsz. Hattyú csónakház és a 60076 hrsz. alatti ingatlan között helyezkedik el, a Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. mellett.

A Római-part hagyományosan a budai vízi élet felkapott, nyüzsgő központja volt, egy olyan tiszta, fürdésre alkalmas hely, amely nem csupán a környékbeliek, de a teljes fővárosi lakosság körében is ugyanúgy népszerű nyaralóhelynek, fürdőhelynek számított.

A vízminőség romlása miatt a római-parti kijelölt fürdőhelyeket végül 1973-ban megszüntették, egyúttal a fővárosban, annak teljes területén hivatalosan is betiltották a Dunában fürdőzés műfaját.

Ám a folyamatos, jelenkori vízminőség-vizsgálatok kimutatták, hogy a térségben a folyó vize ismét a kiváló minőségű természetes fürdővíz kategóriába esik, többek között ezért is nyílhat meg a Római-parti Plázs.

Így kapta vissza a strandját Budapest

Az önkormányzat már hónapok óta egyeztetett a római-parti kijelölt fürdőhely működéséről több helyi civil szervezettel, köztük a Fák a Rómain, A Mi Rómaink és a Civilek a Római-partért Egyesülettel.

Magát a római-parti strandolást a Város és Folyó Egyesület, a Valyo álmodta újra, az egyesület már 2013 óta dolgozott azon, hogy szabadstrand épülhessen a Rómain, 2016-tól a Fák a Rómain civil csoporttal közösen.

Kezdeményezésükre az utóbbi években a plázs néhány tesztnapon át már üzemelt a vízparton, ám a látogatóknak idén lesz először lehetőségük hosszabb ideig, szervezett körülmények között ingyenesen fürdeni a Duna óbudai szakaszán.

A nyitást a III. kerületi önkormányzat állítása szerint a partszakasz felmérése, szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok, valamint szakhatósági engedélyeztetés előzte meg.

A strand kialakítási munkálatai Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertészének szakmai felügyelete mellett zajlottak, közben végig figyeltek arra, hogy kizárólag az invazív, tájidegen, cserjemagasságúra nőtt fajokat (cseresznyeszilva, dió, zöldjuhar, ezüstfa, amerikai kőris) ritkítsák, ügyelve az őshonos fajok (mogyoró, magyar kőris, korai juhar, fehér nyár) védelmére a partszakasz természeti értékeinek megóvása érdekében.

Amit a július 30-án nyíló római-parti fürdőhely kínál:

 • belépőjegy nélkül, ingyenesen vehetjük igénybe;
 • vízimentő-szolgálat fog vigyázni a fürdőzők testi épségére;
 • bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakasz lesz a római-parti szabadstrand;
 • a fürdési idény a helyszínen várhatóan 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart;
 • a fürdőhely mindennap 11.00–19.00 óra között lesz látogatható;
 • a strand területén az ivóvizet, a mosdót, a pelenkázót, a zuhanyzót, a napágyakat és a kerékpártárolási lehetőséget, azaz a teljes infrastruktúrát az Óbuda-Pénzügyőr SE Sporttelep biztosítja;
 • a fürdőhely nyitvatartási idejében gondnokot/fövenyőrt is alkalmaz az egyesület;
 • a plázs területén éjszakai őrség is működni fog mindennap 22 órától másnap reggel 8 óráig;
 • a meder tisztítása már megtörtént, az átvizsgálás pedig folyamatosan zajlik;
 • a kijelölt területen a szigorú biztonsági előírásokat betartva szabad csak fürdeni, kizárólag a 120 centiméteres vízmélységet jelző bójasoron belül;
 • a fürdőhely területére állatot bevinni tilos, szóval nem kutyás strandra kell számítani. 

Új strand közel 10 millióért

A Római-parti Plázs kialakítási, üzemeltetési és működtetési költségei, a bójasor telepítése, a kötélsor, a rögzítés, a tervezés és a rajzok elkészítése, a medertisztítás, a vízimentő-szolgálat, az éjszakai őrzés, a táblák elkészítési és kihelyezési költsége, valamint a takarítás és a szükséges eszközök biztosítása összesen mintegy 9-10 millió forint kiadást jelentett az önkormányzatnak, valamint a A Mi Rómaink – Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért számára.

Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a strand területén a nyitás előtti órákban ingyenes sportolási lehetőséget biztosít szervezett foglalkozások keretén belül, erről jelenleg is zajlanak az egyeztetések. • Bérelnék
 • Bankszámla