Matolcsy György: A következő pénzügyi válság itt kopogtat

2021.08.16. 20:06

Közeleg a pénzügyi válság, amire a magyar gazdaságnak is fel kell készülnie – írta Matolcsy György a Magyar Nemzet oldalán megjelent írásában. 

A jegybank elnöke azt írta:

A következő pénzügyi válság itt kopogtat, nem az a kérdés, hogy jön-e, hanem hogy mikor és hogyan érkezik meg.

Matolcsy György szerint „ezért aztán keresni kell a kulcsot, ami jól zárja a kapukat a válságok elől”. Első pillantásra ezt a kulcsot a jegybankok jelentik, mert minden gazdaság, a magyar is, a jegybanki mérlegek növelésével védte ki a mostani válságot és annak pénzügyi válságba való átfordulását.

Ennél azonban a helyzet árnyaltabb, mivel az eurózóna északi és déli országaira azonos pénzügyi védőhálót alkalmazott az Európai Központi Bank, mégis a déliek kifejezetten rosszul, az északiak pedig náluk jobban jöttek ki a válságból – fejti ki a jegybankelnök, aki itt megjegyzi, hogy szerinte 

a baltiak, a lengyelek és a románok jobban kezelték a válságot, mint a többiek, köztük mi, magyarok.

A jegybank elnöke leírta, hogy a válságkezelési eredmények különbözőségét szerinte a válságkezelésre hozott kormányzati döntések hatékonysága, és az adott ország versenyképességi szintje határozza meg. A versenyképesség mai szintje azonban a korábbi kormányzati döntések eredményét tükrözi, tehát végül a kormányzás hosszabb időszakon át elért minősége, és ennek a versenyképesség javulásában megjelenő eredménye a döntő.

A válság kezelése szempontjából megszívlelendő tanulságok között sorolja fel egyebek mellett a válságkezelés és a digitális felkészültség közötti erős kapcsolatot.

Döntő lehetett a pénzügyi rendszer versenyképessége

– vetette fel Matolcsy György, majd leszögezte, hogy a 2013 után beindított fordulatnak köszönhetően a magyar gazdaságban a pénzügyi rendszerben javult legnagyobb mértékben a versenyképesség.

Írásában a jegybankelnök arra is kitér, hogy a válságkezelésben azért javulhatott az ország versenyképessége, mert a válság feloldott egy belső gazdaságpolitikai patthelyzetet. Az éves költségvetési érdek már nem akasztotta meg a versenyképesség javulását célzó javaslatokat. Ennek ára most a magas költségvetési hiány és az elfutó államadósság.

Összegzésképp a jegybank elnöke azt írta, hogy „teljes versenyképességi fordulat kell a felzárkózáshoz és a következő válságok sikeres kezeléséhez”. Hozzátette: Magyarországnak nagyon sokba került, hogy eddig elmaradt a fordulat, és ha továbbra is elmarad, annak a gazdasági felzárkózás elmaradása lesz az ára. 

Intézményi váltásra és egy, a versenyképességért felelős új intézmény felállítására van szükség a magyar gazdaságpolitikában

– zárta Matolcsy György, aki ezzel kapcsolatban már a múlt héten is azt írta, hogy hiba volt a Pénzügyminisztériumra bízni a gazdaságpolitikát. A jegybank elnöke a múlt héten az MNB oldalán egy másik lehetséges válságra, a Minksy-pillanat közelségére hívta fel a figyelmet.