Megszűnt az állami vagyonfelügyelet a Dunaferrnél

D SOS20140621014
2021.09.08. 12:52
A Fővárosi Törvényszék egy hónap után megszüntette a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. vagyonfelügyelői pozícióját a Dunaferrnél.

Már nem áll vagyonfelügyelet alatt a Dunaferr, ezt a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-tól tudta meg szerdán az Index. A Fővárosi Törvényszék a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény alapján június 22-én jelölte ki az ISD Dunaferr Zrt. mellé az állami céget, és egy hónappal később, július 22-én végzésében megszüntette a pozícióját a Dunaferrnél – a végzés augusztus 11-én emelkedett jogerőre.

Szerettük volna megtudni a felügyelet eredményeit, de a reorganizációs cég erről nem szeretett volna nyilatkozni nekünk, a Dunaferrhez irányított bennünket. Elküldtük nekik a kérdéseinket, ahogy válaszolnak, új cikket írunk.

A Dunaferrhez a csődeljárásról szóló törvény általános szabályai szerint folytatott hitelezővédelmi eljárás alapján rendelték ki a vagyonfelügyelőt.

A vasmű innentől csak a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. jóváhagyásával köthetett a rendes gazdálkodás körét meghaladó szerződést, tehetett jognyilatkozatot. A tulajdonosi és a menedzsment jogosítványokat nem érintette az eljárás.

A Dunaferr súlyos adósságokkal küzd, nincs jogerősen kinevezett igazgatósága, szürreális módon a vasműben most is bent ülő, magát legitimnek tartó vezetés „küzd” pozíciójáért egy másik csoporttal, amely szintén legitimként jelöli saját magát. Eközben viszont az elmúlt két évben a cég nem készített beszámolót, nem volt könyvvizsgálója sem, s a Portfolio június végén arról írt, hogy Dunaferr emiatt közel került a kényszertörléshez, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig felszólította, hogy pótolja a beszámolókat. A 2019-es beszámolót a nyáron feltöltötték a honlapra, de könyvvizsgálója továbbra sincs a vállalatnak.

A magyar állam augusztusban megszabadult a Dunaferrben birtokolt 0,0004 százalékos részesedésétől, ez akár egy adás-vételt is megkönnyíthet. A londoni székhelyű Argus Media augusztus 18-án írt róla, hogy az orosz acél és bányaipari óriás, a Metalloinvest érdeklődik a társaság iránt. A Dunaferr a ciprusi bejelentésű Steelhold Limited tulajdonában áll, ám a főtulajdonos az orosz Vnyesekonombank.

A Dunaferrel kapcsolatos legfrissebb hír az volt, hogy decembertől újra egy részletben kaphatják meg a bérüket a dolgozók, erről a 24.hu írt. Tavaly ősz óta 2 részletben ment az utalás.

(Borítókép: Az 1-es számú kohó az ISD Dunaferr Zrt. meleghenger-üzemében Dunaújvárosban a XXXVIII. Vasas- és Kohásznapon 2014. június 21-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)