Nincs elég szakmunkás, a hegesztő-lángvágók kérik a legtöbbet

2021.09.20. 18:23

Alaposan átalakult a munkaerőpiac a Profession.hu felmérése szerint. A legfontosabb szegmens, hogy alaposan megnőtt a kereslet a szakmunkások iránt, a munkáltatók valósággal vadásszák őket. A legnagyobb hirdetésszám-növekedés Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében történt.

Egészen pontosan közel kétharmadával több szakmunkást keresnek a cégek, mint tavaly. Az építőipari álláshirdetések nőttek a legnagyobb mértékben, egészen pontosan 41 százalékkal az elmúlt egy év alatt. Ebben a szektorban már évek óta szakemberhiány van a járványtól függetlenül. A külföldre vándorlás, a szakma elöregedése és a megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótlás elmaradása a fő ok.

A szakemberek iránti igényt elemezve kirajzolódik, hogy a gépkezelők iránti kereslet nőtt a legnagyobb mértékben idén: 113 százalékos növekedés mérhető az előző éves adatokhoz képest, amit a betanított munka (103 százalék), a felszolgáló, pincér, pultos (101 százalék), a konyhai munka (86 százalék) és a műszerész (83 százalék) követ sorrendben.

A bérigény is megnőtt, átlagosan nettó 233 ezer forintra számítanak a munkavállalók. Az elvárt bérek nagysága szerint sorrendben a hegesztő-lángvágó szakma áll 382 ezer havi nettó fizetési igénnyel, amit a lakatos-géplakatos követ 353 ezerrel. Egy villanyszerelő 328 ezer forintot kereshet. Egy autószerelő és egy gépszerelő havi 320 ezret tehet nagyjából zsebre.