Elfogadták a 15 százalékos globális minimumadó bevezetését

2021.10.30. 21:44

A G20-országcsoport vezetői támogatják a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) a 15 százalékos globális minimumadóra vonatkozó megállapodását – erről határoztak szombaton a tagállamok vezetői római csúcstalálkozójukon.

A tervezet értelmében, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert, a csoport vezetői felszólítják mindazokat az országokat és joghatóságokat, amelyek együttműködnek az OECD 15 pontból álló, adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás (Base Erosion and Profit Shifting, röviden BEPS) elleni akciótervének végrehajtásában, hogy mielőbb dolgozzák ki a modell szabályait és a többoldalú eszközöket, ahogyan az a részletes végrehajtási tervben szerepel, hogy az új szabályozás globális szinten 2023-ban életbe léphessen.

A javaslatot hivatalosan vasárnap fogadják el – számolt be az MTI.

Az OECD 2019-ben kezdte kidolgozni a globális minimumadó-szabályozás keretrendszerét. Az októberben 136 ország által Párizsban elfogadott megállapodás lényege, hogy a jövőben egységesen 15 százalékos társasági adót alkalmaznának a kormányok a multinacionális vállalatokra, köztük az olyan óriáscégekre, mint a Google, az Amazon, a Facebook, a Microsoft és az Apple, megnehezítve számukra az adóelkerülést, amelyet úgy értek el, hogy alacsony adózású országokban hoztak létre irodákat.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint a minimumadó bevezetése segítséget jelent az amerikai cégeknek és munkásoknak, még ha a megállapodás értelmében számos amerikai székhelyű cégnek, köztük az internetóriásoknak mostantól több adót is kell fizetniük.

Ez a megállapodás virágzóbbá teszi a globális gazdaságot az amerikai cégek és munkások számára

– fogalmazott Yellen egy közleményben.

Ahogy azt korábban megírtuk, Varga Mihály pénzügyminiszter október 8-án közösségi oldalán közzétett videóüzenetében elmondta, sikerült elérni, hogy a magyar érdekeket érvényesítsék a globális minimumadóról szóló nemzetközi tárgyalásokon. Mint mondta, több mint száz szövegmódosítási javaslat két és fél év kitartó munkájának eredményét hozta meg.

Nagyon komoly eredményt értünk el, nyugodtan mondhatom, hogy egy magyar siker valósult meg, jól tettük, hogy az érdekeinket határozottan képviseltük. Ennek az eredménye, hogy olyan kompromisszum született, amihez jó szívvel tudnak majd csatlakozni

– közölte Varga Mihály. A három legfontosabb pontot emelte ki:

  1. A társasági adó kulcsa nem fog változni, továbbra is kilencszázalékos marad.
  2. A valós gazdasági tevékenységet nem kell majd megadóztatni. Ez azt jelenti, hogy a vállalati vagyon és a vállalati munkabér-kifizetések speciális számítási móddal levonhatók lesznek az adó mértékéből. Tehát azok a cégek, amelyek nem fiktív, hanem tényleges vagyon- és munkabér-kifizetéssel járó tevékenységet folytatnak, igénybe tudják majd venni ezt a kedvezményt.
  3. Tízéves átmeneti időszakra speciális mérték fog vonatkozni, tíz éven keresztül az adó mértéke csökkentett adóbevallással, csökkentett adóbeszámítással lesz kiszámolva.