Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Megfojtja a német kiskereskedelmet a koronavírus

2021.12.05. 14:10

A német kormány által a múlt héten bejelentett korlátozások miatt jelentősen vissza fog esni a kereskedelem volumene az ünnepek idején – közölte a német Kiskereskedők Egyesülete (HDE) vasárnap.

Azt írták, hogy egy nemrég készült felmérésük alapján már az előző héten is jelentős visszaeséseket figyeltek meg a 2019-es adatokhoz képest. Eszerint azoknál a vállalkozásoknál, amelyek elsősorban személyesen és nem online árulják termékeiket, 26 százalékkal esett vissza a forgalom a 2019-eshez képest.

A legrosszabbul a ruházati szaküzletek teljesítettek, ott 35 százalékos volt a csökkenés. A felmérésből az is kiderült, hogy a belvárosi bevásárlónegyedek látogatottsága 41 százalékkal esett vissza a két évvel ezelőttihez mérten. 

A német kormány csütörtökön fogadott el új járványügyi intézkedéseket, amelyek értelmében az oltatlanokat a legtöbb, nem létfontosságú fogyasztási cikkeket árusító üzletből kitiltják.

A szigorúbb járványügyi szabályok bevezetése üzletekben óriási mértékben akadályozza a forgalmat az ünnepek idején

– kommentálta a lépést Stefan Genth, a HDE ügyvezető igazgatója. A szervezet emiatt arra kérte a kormányt, hogy ezért cserébe kártalanítsák a kiskereskedelmi egységeket.

A HDE úgy becsüli, hogy decemberben körülbelül 5,5 milliárd eurós veszteséget jelenthetnek majd az új szabályozások. „Sokan a karácsonyi időszakban bíztak. Most viszont ők egyre közelebb és közelebb kerülnek a szakadékhoz minden nappal. Szörnyűek a kilátások” – vázolta a helyzetet Stefan Genth.

(via Reuters)  • Vennék
  • Bankszámla