Kiderült, mit vizsgál most annyira a NAV a bezinkutakon

PAP 2522
2021.12.18. 14:41

Elsősorban az üzemanyag minőségét fogják megvizsgálni azokon az ellenőrzéseken, amelyeket Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára jelentett be novemberben, amikor befagyasztották a benzinárakat. 

Akkor  egy nap alatt már 150 benzinkutat le is ellenőriztek a pénzügyőrök, de a NAV utána közölte, hogy  a jövőben még ennél is komolyabb vizsgálatok várhatóak. A Pénzügyminisztériumnál a 24.hu kérdezett rá arra, hogy pontosan mi indokolja ezeket a vizsgálatokat a töltőállomásokon. A válaszból derült ki, hogy

ma az üzemanyagok minőségét valójában egyetlen fogyasztóvédelmi hatóság sem ellenőrzi.

Tehát nem nézik meg, hogy a járművekbe megfelelő minőségű üzemanyag kerül-e, amely nem okoz kárt abban, vagy hogy a prémium termékek tényleg megfelelnek-e velük szemben megfogalmazott elvárásoknak. Gyakorlatilag ezt az ellenőrzést hajtja most végre az adóhatóság. Bevonják ebbe a  „nemzetközi hírű” mobillaborjaikat is, amelyek könnyen kimutatták, hogy megfelelő-e az üzemanyag minősége. 

Az adóhatóság azt is közölte, hogy nemcsak a töltőállomásokon kiszolgált üzemanyagok ellenőrzését végzik, hanem az üzemanyagot felhasználó gazdálkodókat – akik rendelkeznek saját tárolótartállyal –, a mezőgazdasági gépek, bányaterületeken használt járművek, közúti áru- és személyszállítást végző járművek üzemanyagtartályában lévő üzemanyagokat is ellenőrzik. 

A NAV egyébként leszögezte, hogy eddigi tapasztalataik alapján a forgalmazott üzemanyag minősége általában megfelelő, csak ritka esetben fordul elő, hogy probléma akad ezzel. 

(via 24.hu)

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)