A bankszövetség nem támogatja a kamatstopot a bankszektor kárára

2021.12.23. 20:02

A Magyar Bankszövetség meglepetéssel értesült a szerdán bejelentett kamatstopról. A szövetség nem támogatja a kamatok ideiglenes fixálását a magyar bankszektor kárára azon ügyfeleknél, akik többszöri felhívás ellenére is a kockázatosabb, változó kamatozású hitelek mellett döntöttek – közölte a Magyar Bankszövetség csütörtöki közleményében, reagálva a jelzálogalapú hitelek kamatainak rögzítésével kapcsolatos kormányfői bejelentésre.

Emlékeztettek arra, hogy a bankszektor az elmúlt években a jegybankkal együttműködve az érintett ügyfeleknek évente felkínálta az átváltást a fix kamatozású hitelekre, az új hiteleknél pedig kifejezetten erőltette a több évre fixált kamatozású hiteltermékek alkalmazását.

Ennek szükségességére többször fel is hívta a közvélemény és az ügyfelek figyelmét – írta.

A szövetség kiemeli: a fixesítés lehetősége változatlanul és folyamatosan rendelkezésre áll az ügyfelek számára, amely a kamatnövekedés elleni védelmet hosszabb távon nyújtja, ugyanis a kamatstop ideiglenesen, csak 2022. június 30-ig biztosítja az alacsonyabb kamatot.

A bankszövetség közleményében kihangsúlyozta: a magyar bankszektor tevékeny szerepet vállalt a járvány elleni küzdelemben, ezen időszak alatt a pénzforgalmi szolgáltatások fennakadás nélkül működtek, míg az új hitelezés rekordszintet ért el.

Ennek is köszönhetően sikerült együtt a V alakú gazdasági kilábalás. A magyar pénzügyi szektor a hitelintézetek járványügyi különadójának befizetésével és Európa leghosszabb moratóriumának nyújtásával is – mint senki más – hozzájárult a járvány elleni védekezéshez – áll a közleményben.

(via MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás