Mégsem dől be a kínai Evergrande?

2021.12.27. 17:55
Válságot generáló lehetőségként számoltak az ingatlanfejlesztő cég esetleges bedőlésével, mára azonban kezd magához térni.

A kínai Evergrande bejelentette, hogy a korábban leállított lakossági projektjeinek kilencven százalékán ismét dolgoznak, újra megy a munka, hogy a beígért lakásokat megkaphassák a vásárlók – írja a The Wall Street Journal. Kína legnagyobb ingatlanfejlesztője még vasárnap azt közölte, hogy beszállítóik nyolcvan százalékával ismét megindult az együttműködés, valamint több ezer új szerződést is kötöttek.

Sokan már temették az Evergrande-ot

Augusztus végén még nagyon nagy bajban volt a cég: miután elmaradtak a fizetésekkel, egy sor projektjüket voltak kénytelenek leállítani, októberben pedig már több száz befejezetlen fejlesztésüknél állt a munka.

Szeptember óta időzített bombaként ketyeg a kínai ingatlanpiac fizetésképtelenségi válsága – írtuk még december elején. A dominósor első elemeként eldőlő Evergrande ugyan a türelmi időn belül rendre tudott fizetni, viszont december elején úgy festett, hogy elkerülhetetlen a bedőlése, hiszen pár hete még a Fitch nemzetközi hitelminősítő is nem teljesítő kategóriába minősítette vissza a társaságot, miután képtelen volt visszafizetni az adósságait.

Most, 2021 vége előtt mégis úgy néz ki, hogy az Evergrande még decemberben befejez és átad 39 ezer lakást szerte Kínában.