Nyolcszázalékosra csökken az üzemanyag áfája Lengyelországban

2022.01.07. 12:03

Lengyelországban az üzemanyagok jövedéki adójának korábbi csökkentése után februártól nyolcszázalékosra fogják csökkenteni az üzemanyagok áfáját, így öt złoty körüli értékre (mintegy 396 forint) nyomnák le a literenkénti árakat – jelentette be pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A lengyel miniszterelnök elmondta, hogy jövő héten második inflációellenes csomagot hirdetnek meg a november végi, az üzemanyag-, energia- és gázárak adóit csökkentő első változat után. Az újabb csomag tartalmazni fogja az üzemanyagok áfájának csökkentését is a jelenlegi 23 százalékról nyolc százalékra, az intézkedés február elejétől, fél évig lesz érvényben – tájékoztatott.

A lengyel kormány december közepén kérvényezte az Európai Bizottságnál, hogy csökkenthessék az üzemanyagok áfáját. Mateusz Morawiecki elmondta: az áfa csökkentéséről annak ellenére döntöttek, hogy Brüsszelből még nem érkezett válasz.

Jobban érdekel, mit gondolnak a lengyelek Gorlicében, Szczecinekben, Elkben, Rawiczban vagy Siedlcében, mint a Brüsszelben vagy Berlinben tevékenykedő európai bürokraták nézetei

– jelentette ki Morawiecki, aki szerint a lépés következtében további hatvan-hetven garassal (48-55 forint) csökken majd a benzin és a dízel literenkénti ára, így az üzemanyagárak a december eleji hat złotynál (475 forint) is magasabb értékről a jelenlegi mintegy 5,7 złotyn (451 forint) keresztül öt złoty körüli értékre csökkenhetnek.

A lengyel kormányfő beismerte azt is, hogy az intézkedés jelentős hatással lesz az állami költségvetésre, amelynek bevételeiből hat hónap alatt több mint hárommilliárd złoty (237,6 milliárd forint) esik ki.