Varga Mihály tisztázta az szja-mentesség körüli félreértéseket

DMARC20211217003 (1)
2022.01.07. 12:17 Módosítva: 2022.01.07. 12:17
A pénzügyminiszter hosszabb levélben reagált Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke és Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnökének korábbi, szja-mentességgel kapcsolatos levelére, emellett Magyarország gazdasági teljesítményét dicsérte.

Kósa Lajos és Fiák István egy korábbi, az MTI-hez eljuttatott levélben arra a kérdésre várta a választ a pénzügyminisztertől, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét csak a 2021. december 31-ét követően elvégzett munka, tevékenység után megszerzett bevételre, jövedelemre lehet-e alkalmazni 2022. január 1-jétől, ők ugyanis így értelmezték a változást

Varga Mihály erre reagálva elmondta: az adómentesség szabályai a gyakorlatban egyszerűek és világosak:

a 25 év alatti munkavállalónak – általános esetben – először a januárra elszámolt, de februárban kifizetett bére lehet magasabb.

Az adókedvezmény már a januári kifizetésnél is érvényesíthető, ha a 25 év alatti fiatal megbízási szerződéssel dolgozik vagy ha a decemberi munkabért 2022. január 10-e után fizeti ki a munkáltató.

Kiemelte, hogy ezzel az intézkedéssel 140 milliárd forint marad félmillió fiatal munkavállalónál: egy átlagbért kereső fiatal nettó jövedelme több mint 780 ezer forinttal emelkedhet évente.

Sikerül leküzdeni a járványt? 

A pénzügyminiszter szerint a járványhelyzet miatt különösen indokolt az ehhez hasonló kedvezmények bevezetése, sőt úgy véli, hogy ennek már most látszanak az eredményei.

„Magyarország Európában az elsők között haladta meg a járvány előtti gazdasági teljesítményét, tavaly 6,4 százalékkal erősödhetett a bruttó hazai termék, és idén is jóval öt százalék feletti bővülés várható” – tette hozzá Varga Mihály.

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)