Egyre kevesebben dolgoznak a gasztronómiai ágazatokban Németországban

2022.01.14. 10:33

Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal közlése szerint.

A részmunkaidős foglalkoztatást is beleértve 2021 első tíz hónapjában 11,6 százalékkal kevesebben dolgoztak a gasztronómiai ágazatokban, mint az előző év azonos periódusában. A legnagyobb visszaesés februárban volt. A járvány által nem érintett év, 2019 azonos időszakához képest a csökkenés 23,4 százalékos volt.

A foglalkoztatottak száma az elmúlt évben 

  • a bárokban és a kocsmákban a 2020-ashoz képest 23,6 százalékkal;
  • az éttermi szolgáltatásokban az előző évihez képest 11,3 százalékkal;
  • a cateringszolgáltatásokban az előző évihez képest 8,3 százalékkal csökkent.

A létszámcsökkentés az alacsony kereseti kategóriákban foglalkoztatottakat érintette a leginkább. A 2020-as teljes évben 1,07 millió alkalmazottat foglalkoztatott a német gasztronómiai ágazat, 9,1 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben. Ezen belül az alacsony bérkategóriákban alkalmazott dolgozók száma 15,5 százalékkal csökkent 381 ezerre.

A szakmunkástanulók száma az ágazatban mintegy az ötödével csökkent 2020-ban az előző évihez képest, miközben a gazdaság egészében úgy egytizedével – írja az MTI.



  • Hírek
  • Hírek