Engedélyezte a jegybank a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülését

2022.02.04. 19:11
Az MKB Bank Nyrt. név alatt egyesült bankhoz a Takarék Csoport 2023 májusáig csatlakozik – ezzel Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre.

Az MNB engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendje következő lépésének megvalósítását, így a terveknek megfelelően 2022. március 31-én egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank. A fúzió során a Budapest Bank az MKB Bankba olvad, és az egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt működik. A két tagbank egyesülése a magyar pénzügyi piacon meghatározó szerepet betöltő szuperbank létrehozásának újabb fontos mérföldköve – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Bankholding.

A Takarék Csoport 2023 májusáig csatlakozik a fúzióhoz. Ennek technikai lépéseként a jegybank engedélyezte a Takarék Csoportot tulajdonló Magyar Takarék Bankholding Zrt. részvételét is a 2022. március 31-i egyesülésben, amely keretében a Magyar Takarék Bankholding Zrt. is beolvad az MKB Bank Nyrt.-be. A Takarék Csoport csatlakozásáig a Magyar Bankholding Csoport harmonizálja a belső működést.

Az egyesülés nem jelent változást a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében, a fúziós folyamatban részt vevő bankok meghatározó tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt. lesz.

A fúzió alatt az ügyfelek kiszolgálása zavartalanul zajlik.

A 2023-ban megvalósuló teljes működési fúzió eredményeként mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre. 

A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság, amely a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójának megvalósítását célozza. A társaság 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a három hitelintézet meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták, ezzel létrehozva Magyarország második legnagyobb bankcsoportját.