A 4iG 402 milliárdos tőkeemelést jelentett be az Antenna Hungáriában

2022.02.22. 20:02
Megállapodott a magyar állam képviseletében Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója az Antenna Hungária tulajdonszerzésével kapcsolatos apport és részvényjegyzési szerződés végrehajtásának zárásáról – közölte a keddi tőzsdezárást követően a 4iG. A tőzsdei cég közleménye szerint első lépésben a 4iG a DIGI-csoportban, a Telenor Crna Gora d.o.o., valamint az Invitech Kft.-ben meglévő részesedéseivel, apport útján megvalósuló tőkeemeléssel 71,6 százalékos tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben. A tranzakcióval Magyarország és a közép-kelet-európai régió egyik meghatározó távközlési vállalatcsoportja jön létre.

A tavaly augusztusi bejelentésnek megfelelően a 4iG többségi tulajdont szerez az Antenna Hungáriában. A tranzakció végrehajtásának zárásáról írt alá megállapodást az állami távközlési vállalat tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. 

Az Antenna Hungária és a 4iG távközlési érdekeltségeinek egyesítésével megalakuló nemzeti telekommunikációs vállalatcsoport a magyarországi távközlési és médiaszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője lesz,

amely a közép-kelet-európai régióban is meghatározó infrastruktúrával, valamint szolgáltatási portfólióval rendelkezik az üzleti (B2B) és a lakossági (B2C) szolgáltatói szegmensekben.

A szerződésnek megfelelően a 4iG tőkeemelést hajt végre az Antenna Hungáriában oly módon, hogy első lépésben apportálja a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-ben, valamint leányvállalataiban (Invitel Zrt., DIGI Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt.), az Invitech ICT Kft.-ben, továbbá a montenegrói mobilszolgáltatóban, a Telenor Montenegróban lévő 100 százalékos részesedéseit az állami társaságba. A jelenlegi tőkeemelés értéke eléri a 402 milliárd forintot, az apportálási és részvényjegyzési szerződés további lehetőséget biztosít a 4iG számára, hogy a távközlési holding profiljának megfelelő társaságok további apportjával maximum 80 százalékra növelje tulajdonát az Antenna Hungária Zrt.-ben. A jelenlegi tranzakció eredményeként a vállalatcsoportban a magyar állam részesedése 28,4 százalék lesz, míg a 4iG Nyrt. 71,6 százalékos többségi irányító tulajdont szerez.

„Ezzel a megállapodással, az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalat jön létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül” – idézi a közlemény Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint az állam és a 4iG stratégiai partnerségének köszönhetően olyan új szereplő jön létre a távközlési piacon, amely „méretének, infrastruktúrájának és széles körű üzleti, valamint lakossági szolgáltatásainak köszönhetően sikeresen veszi fel a versenyt a multinacionális nagyvállalatokkal”. 

Nem csupán Magyarországon, hanem a régióban is meghatározó távközlési vállalatot hozunk létre

– közölte Jászai Gellért. Szerinte mozgalmas időszak előtt állnak, mert a társaságok távközlési portfóliójának integrálása mellett a folyamatban lévő akvizícióik lezárásán, a lakossági és üzleti szolgáltatási szegmensekben pedig, stratégiájuknak megfelelően, új márkák és szolgáltatások bevezetésén is dolgoznak.

A GVH nem vizsgálja a tranzakciót

A bejelentés előtt megjelent a Magyar Közlönyben, hogy rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány az Antenna Hungária és a 4iG összefonódását – derül ki a Portfolio cikkéből. Ez azt jelenti, hogy az ügyletet nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal, ahogy a versenytársak sem támadhatják meg. Tavaly augusztusban jelentették be, hogy a 4iG többségi tulajdont szerez az Antenna Hungáriában, ezzel egy állami távközlési „szuperholding” jöhet létre. Ezt a felvásárlást minősítette most rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek a kormány.