Milliós büntetést kapott egy üzlet, mert tíz forinttal drágábban árulta a cukrot

2022.02.22. 15:14
Ellenőrzik az élelmiszerárstop rendelkezéseinek betartását.

A mintegy nyolcszáz helyszíni és online ellenőrzésből valamivel több mint hatvanszor fedezett fel mulasztást a fogyasztóvédelem az élelmiszerárstop betartását célzó ellenőrzések alkalmával – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t. A leggyakrabban, harminchétszer az árazással volt probléma, minden második esetben az étolajéval. A múlt héten megszületett az első milliós nagyságrendű bírságról szóló határozat is.

A minisztérium közlése szerint február első három hetében 760 üzletben tartottak ellenőrzést a fogyasztóvédelem ellenőrei. Tizenhét olyan bolt volt, amely nem biztosította a megfelelő mennyiséget azokból az élelmiszerekből, amelyekre árstop vonatkozik. Kilenc helyszínen a kötelező tájékoztatással kapcsolatban tártak fel hiányosságokat.

A webáruházak közül tizenötöt vizsgáltak, közülük csak egy vállalkozás volt, amely nem alkalmazta a hatósági árat. Hozzátették: az összesített kifogásolási arány a megelőző héthez hasonlóan alacsony, nyolc százalék alatti szinten alakult.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár az ITM közleményében ismertette, hogy eddig tizenegy esetben szabtak ki a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi bírságot, összesen 1,6 millió forint összegben.

Az első egymilliós tételt egy áruházlánc vidéki üzletének kell megfizetnie, a kristálycukor polccímkén feltüntetett ára tíz forinttal volt magasabb az előírtnál. A három hónapig tartó ellenőrzés-sorozat célja, hogy a ritkaságszámba menő hibák kiszűrésével mindenütt garantáltan a csökkentett áron vásárolhassanak az emberek – közölte az államtitkár.

A kormány február 1-jétől a tavaly október közepén érvényes szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej legmagasabb árát. Az intézkedés május 1-jéig van érvényben.

A boltoknak információs plakátokon kell tájékoztatniuk a vásárlókat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) még januárban tette közzé a hét alapvető élelmiszer tavaly októberi átlagárát.

Február első hetében 42 esetben tárt fel problémákat a fogyasztóvédelem, összesen háromszázezer forint bírságot szabtak ki.