Több ezer vállalkozás pénze ragadhatott benn a Sberbankban

D NOE20220228030
2022.03.02. 14:47
A cégnyilvántartás szerint hatezer cégnek csak itt volt számlája.

A Sberbank váratlan végelszámolása – amint az ügy hátteréről ebben a cikkben az MNB tájékoztatása alapján az Index is beszámolt – számos ügyfelet hoz nehéz helyzetbe, akik közül többen a fiókok előtt próbáltak tájékozódni arról, hogy a két napra elrendelt bankszünnap után hogyan juthatnak a pénzükhöz. Miután az Egységes Szanálási Hatóság csak késő este jelezte, hogy megtiltja a Sberbank Europe AG működését, ezért az éjjel rohamtempóban állították fel a jegybank, illetve az Országos Betétbiztosítási Alap megerősített call-centeres ügyfélszolgálatát annak érdekében, hogy az ügyfeleket tájékoztathassák a kártalanítás menetéről – értesült a jegybanktól az Index.

A kártalanítás megkezdéséhez az szükséges, hogy a Pénzügyminisztérium is jóváhagyja a Pénzügyi Stabilitási Tanács határozatát arról, hogy visszavonják a bank működési engedélyét. Ezt követően a Sberbank átadja az OBA számára a számla- és ügyféladatokat, ami alapján az OBA automatikusan megkezdi a betétesek kártalanítását.

Értesüléseink szerint néhány tízezer ügyfelet érint a pénzintézet végelszámolása, ebből az Opten adatai szerint mintegy 16 ezer vállalkozás, utóbbiak közül mintegy hatezernek csak ennél a banknál van számlája. 

Ahhoz, hogy az ügyfelek a hozzájussanak a pénzükhöz, arra van szükség, hogy

  1. ha van más banknál számlájuk, akkor az OBA honlapján elérhető, kitöltött számlaszám-bejelentő formanyomtatvány kitöltését követően ezt az OBA-hoz benyújtsák, és így jelentkezzenek a pénzükért.
  2. Ha nincs másik banknál számlaszám, akkor lesznek olyan kifizető bankok, amelyeknél egy megfelelő igazolást követően számlaszámot lehet nyitni, és ide fog utalni az OBA.
  3. A postai kézbesítést kérjék, de erre csak a kisebb összegű kifizetések esetében van lehetőség.

Az MNB tájékoztatása szerint az átlagos ügyfélbetétösszeg a százezer eurós betétesvédelmi limit alatt van, ezért ezeknél a teljes összeg megtérülésével számolhatnak az érintettek a hivatalos kártalanítási eljárás megindulását követően tíz napon belül. Úgy vélték, hogy az átlagos mikro- és kisvállalkozások számlaforgalma is belefér ebbe a limitbe. 

A kártérítési határ feletti követelések esetében ezek összegzését követően a végelszámolási eljárás során, annak szabályai szerint kártalanítják majd az ügyfeleket – tette egyértelművé az MNB. Azt már a kedd esti közleményben egyértelművé tette a jegybank, hogy a hiteltörlesztéseket folytatni kell, de már a végelszámolással megbízott Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nek. 

Ugyanakkor több ügyfél is sérelmezi, hogy miért úgy állapították meg az elmúlt két napra vonatkozó bankszünnap szabályait, hogy a számlákra érkező jóváírásokat befogadják, mivel ezek az összegek most bennragadtak. Akad olyan vállalkozás, amelyik bőven a százezer eurós határ feletti összeghez nem jut hozzá, lévén valamennyi megtakarítását itt tartotta – számolt be róla a 24.hu

(Borítókép: A Sberbank Magyarország egyik budapesti bankfiókja 2022. február 28-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!