Februárban ötödével drágult az élelmiszer

2022.03.05. 18:21
Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO élelmiszerár-indexe alapján világszerte rekordmagasságot értek el az élelmiszerárak februárban, az éves bázison 20 százalékos emelkedéssel – adta hírül az MTI.

Ennek oka elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek drágulása.

A februári jelentés adatait nagyrészt az ukrajnai orosz invázió előtt állították össze. A fekete-tengeri térségben tapasztalható feszültségek miatti aggodalmak már a háború kirobbanása előtt is terhelték a mezőgazdasági piacokat, de elemzők szerint egy elhúzódó konfliktus jelentős hatással lehet a gabonaexportra.

A FAO adatai szerint februárban 8,5 százalékkal emelkedett a növényi olajok indexe újabb rekordra, amit a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának emelkedése idézett elő.

Ukrajna és Oroszország adja a napraforgóolaj globális exportjának mintegy 80 százalékát.

A gabonaárindex 3,0 százalékkal emelkedett a hónapban, a kukorica ára 5,1 százalékkal, a búza ára pedig 2,1 százalékkal nőtt, nagyrészt a fekete-tengeri kikötőkből érkező, globális ellátási áramlásokkal kapcsolatos piaci aggodalmak miatt.

A FAO tejárindexe 6,4 százalékkal nőtt, ami a hatodik egymást követő havi emelkedés. A húsárak 1,1 százalékkal emelkedtek februárban.

A jelentés szerint egyedül a cukorindex csökkent, az előző havihoz képest 1,9 százalékkal, részben a fő exportőrök, India és Thaiföld kedvező terméskilátásainak köszönhetően.

A magasabb élelmiszerárak a koronavírus által okozott válságból kilábaló gazdaságokban jelentősen hozzájárultak az általános inflációs hullámhoz, a FAO figyelmeztetése szerint ráadásul a magasabb élelmiszerköltségek az importra szoruló országokban már a szegényebb rétegek egzisztenciáját fenyegetik.

A FAO első, 2022-es gabonatermésre vonatkozó becslése szerint a világ búzatermelése 790 millió tonnára emelkedik a 2021-es 775,4 millió tonnáról, részben a magas terméshozamokhoz fűzött reményeknek, részben a Kanadában, az Egyesült Államokban és Ázsiában megnövelt vetésterületnek köszönhetően.

Az ENSZ-ügynökség azonban figyelmeztetett, hogy prognózisa még nem veszi figyelembe az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus lehetséges hatásait.

Magyarországon is érezteti hatását a drágulás

A kormány február 1-jétől a tavaly október közepén érvényes szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej legmagasabb árát. Az intézkedés május 1-jéig van érvényben.  

A boltoknak információs plakátokon kell tájékoztatniuk a vásárlókat. A Központi Statisztikai  Hivatal (KSH) még januárban tette közzé a hét alapvető élelmiszer tavaly októberi átlagárát.

Március 4-én pedig arról döntött a kabinet, hogy betiltja a gabonakivitelt Magyarországról az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt.