Kandrács Csaba: A magyar bankrendszer stabil

D  YT20210927037
2022.03.07. 09:07
A magyar bankrendszer stabil, az Országos Betétbiztosítási Alap a törvények szerint mindenkit kártalanítani fog – mondta hétfőn reggel az RTL Klubnak a Sberbankkal kapcsolatban Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke.

Kandrács Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy elindult egy olyan szóbeszéd, hogy az a helyzet, ami a Sberbankkal most történt, bármelyik másik bankkal is megtörténhet. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy egyedi eset és a hazai bankrendszer stabil.

A magyar bankok helyzete stabil.

A Sberbanknál a bankcsőd azért állt fel, mert volt egy orosz entitás, ami nagyon erős tőkével rendelkezett, illetve volt egy osztrák entitás is, ennek az anyabanknak volt Magyarországon leánybankja. Az orosz és osztrák entitás között megszakadt már korábban a kapcsolat, így létrejött egy szenzitív viszony a két bankcsoport között.

Most az orosz–ukrán konfliktus miatt jött egy pánik, és az ügyfelek elkezdték kivenni hirtelen a pénzüket a bankból. Ezt követően az osztrák állam úgy döntött, hogy nem menti meg az ottani bankot: így a magyar leánybankját se lehetett már megmenteni – mondta a jegybank alelnöke.

10 napon belül, 38 millió forintig minden ügyfél megkapja a pénzt, ami jár neki. 

150 milliárd forint hitelt kapott erre a célra a bank, ezt a mai nap folyósítják.

Akiknek efölött – 38 millió forint – van követelésük a banktól, azok a végelszámolás keretei között fognak „valamennyi” összeget visszakapni még.

Azon dolgozik az MNB, hogy minél több pénzt visszakapjanak az ügyfelek.

Arra jogilag nincs mód, hogy a hiteleket az ügyfeleknek nem kell fizetni, hiszen ez jogilag egy kötelezettség – tette hozzá Kandrács Csaba.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő hétfői cikkünket itt találja.

(Borítókép: Kandrács Csaba. Fotó: Illyés Tibor / MTI)