Nyolc benzinkút működtetésére jelölték ki a Molt, de sehol sem vette át az üzemeltetést

2022.03.22. 14:53
Eddig nyolc töltőállomás működtetésére jelölte ki a Molt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A vállalat mindegyik esetben megvizsgálta, hogy az adott töltőállomás környezetében biztosított-e az ellátásbiztonság.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a jogszabály alapján nyolc töltőállomás esetében is a Molt jelölte ki a benzinkút üzemeltetésére – közölte az Inforádió megkeresésére a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

Orosz András a rádiónak elmondta, hogy mindegyik esetben megvizsgálták, biztosított-e az ellátásbiztonság a töltőállomások környezetében, továbbá azt is, hogy más töltőállomások mennyire képesek az ott élők üzemanyagigényeit kielégíteni.

Ezekben az esetekben húsz kilométeres körön belül több Mol-, illetve más szolgáltató által működtetett töltőállomás is üzemel, így jelen pillanatban az ellátásbiztonság megoldott, de természetesen folyamatosan vizsgáljuk, hogy ez fennáll-e a szükséges időszak alatt

– fogalmazott Orosz András, aki hozzátette: ha szükségessé válik, akkor bármikor készen állnak a bezárt töltőállomásokat ideiglenes jelleggel, a jogszabályi kereteken belül átvenni és üzemeltetni.

Azt is megjegyezte, hogy a Mol álláspontja szerint erre nincs szükség. Orosz András elmondta, hogy a vállalat levelet küldött az ITM-nek a vizsgálat után. Ebben szerepelt, hogy a kijelölt kutak húsz kilométeres körzetében a társaság, valamint a versenytársak milyen működő töltőállomásokkal rendelkeznek. Ez alapján a Mol megállapította: az ellátásbiztonság biztosított és folyamatosan fennáll.

Nagyon tisztán, a jogszabályban meghatározott a szerepünk. Átmenetileg, amíg tart ez a veszélyhelyzet, addig jelöl ki a minisztérium az üzemeltetésre, tehát a legszélsőségesebb esetben is addig üzemeltetjük a kutat, amíg ez a veszélyhelyzet fennáll. Utána vissza kell adnunk az üzemeltetést a tulajdonosnak, a régi üzemeltetőnek

– mondta a Orosz András.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a Mol a kormány felkérése ellenére sem veszi át az árstop miatt bezárt benzinkutakat. Indoklásuk szerint a felsorolt térségekben biztosított az üzemanyagellátás, mivel az érintett kutak húsz kilométeres körzetében egy vagy több üzemelő töltőállomás is található.