Komoly gazdasági mentőcsomagot kap Ukrajna

32878BW-highres
2022.04.13. 06:59
A Világbank 1,5 milliárd dolláros segélycsomagot készít elő a háború sújtotta Ukrajnának. Ennek egy részét – egészen pontosan 1 milliárd dollár – azokból a fejlesztési hitelekből csoportosítják át, amelyeket a legszegényebb országoknak különítettek el.

A mentőcsomagot az tette lehetővé, hogy hétfőn a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA) 1 milliárd dolláros támogatást hagyott jóvá a kedvezményezett országoknak – jelentette ki kedden Varsóban David Malpass, a Világbank elnöke. Moldovának további 100 millió dollárt különítettek el.

A tervet még a Világbank igazgatótanácsának  jóvá kell hagynia.

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jövő heti tavaszi ülését megelőzően Malpass elmondta, hogy a bank támogatása segíteni tud majd Ukrajnának abban, hogy a kritikus szolgáltatásokat el tudják látni – mint például a kórházi dolgozók bére vagy a nyugdíjak kifizetése.

A Világbankot 1944-ben azért hozták létre, hogy segítse Európát a második világháború utáni újjáépítésben. Ahogy akkor is tettük, most is készen állunk arra, hogy segítsünk Ukrajnának az újjáépítésben, amikor eljön az ideje

– mondta a Világbank elnöke.

Malpass elmondta, hogy a támogatás nyújtása érdekében a Világbank szoros kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal. Azon is dolgoznak, hogy segítsék az ukrán menekülteket és az őket befogadó országokat. Elmondta, hogy a Világbank folyamatosan elemzi az ukrajnai háború globális hatásait, beleértve az élelmiszer- és energiaárak megugrását:

Olyan válságkezelő programot akarnak előkészíteni, amely célzott támogatást tud nyújtani a fejlődő országoknak.

A Reuters szerint a támogatás a Világbank által a múlt hónapban jóváhagyott mintegy 923 millió dolláros gyorsfinanszírozáson felül érkezik.

(Borítókép: David Malpass, a Világbank elnöke 2020. március 4-én. Fotó:  Samuel CORUM / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)