Gyengélkedik Kína gazdasága

GettyImages-1390953258
2022.04.14. 09:07
A krízis világszerte veszélyezteti az ellátási láncokat.

Sok áru rekedt Kínában a koronavírus miatti lezárások miatt, ami „komoly problémává" válhat a világgazdaság számára, mondta el Richard Martin üzleti tanácsadó a CNBC-nek. 

Sok olyan termékben, amelyet világszerte használunk, Kínából származó alkatrészek vannak, és olyan logisztikai torlódás előtt állunk, amely mellett minden más el fog törpülni

– mondta Martin, az IMA Asia ügyvezető igazgatója a CNBC „Street Signs Asia” című műsorában kedden.

Kína a globális kereslet 20 százalékát teszi ki, de az ellátási láncokban betöltött szerepe ennél jóval nagyobb.

A háború csak súlyosbította a helyzetet

A világjárvány első hónapjai óta a világgazdaság az ellátási lánc kihívásaival küzdött, ami több tényezőnek tudható be  például annak, hogy a logisztikai szolgáltatások nehezen tudtak lépést tartani a kereskedelmi volumennel, vagy hogy Ázsia egyes részein a Covid-áradat megugrott, ami az áruforgalom megszakításával fenyegetett.

Az ukrajnai háború, amely február végén tört ki, miután Oroszország megszállta az országot, tovább táplálta ezeket az aggodalmakat.

A világgazdaság kilátásai mostanában elég homályosak – Európa háborúval néz szembe a küszöbén, az Egyesült Államokban nagy kamatemelések jönnek, ami az amerikai fogyasztókat sújthatja, Kínában pedig valóban lassítják a gazdaságot

- mondta Martin.

Kína rendkívüli módon meggyengült a lezárások miatt  

Kína az elmúlt hetekben a legsúlyosabb koronavírus okozta krízissel nézett szembe a világjárvány kezdeti, 2020. eleji sokkja óta.

Kína most nagyon sebezhető

– mondta Rob Subbaraman, a Nomura vezető közgazdásza és a globális piacok kutatásának vezetője Ázsiában, Japánon kívül.

A Nomura felmérésére utalva, amely a zárlatok mértékét vizsgálta Kína-szerte, azt mondta:

Ha megnézzük azokat a tartományokat, ahol részleges vagy teljes zárlat van, becsléseink szerint ez a kínai GDP mintegy 40%-át teszi ki.

Kína jelenleg rendkívül gyengének tűnik, és valóban több politikai ösztönzőre van szüksége, közölte Rob Subarraman. 

(Borítókép: Egy közlekedési rendőr ellenőrizni készül egy teherautót a gyorsforgalmi állomáson, 2022. április 11-én Sanghajban, Kínában. Fotó: Yin Liqin/China News Service via Getty Images)