Az ígéretek földjén ígéret maradhat a lakáshoz jutás

GettyImages-72894008
2022.05.04. 16:24
Az Amerikai Egyesült Államokban is emelkednek a lakáshitelek kamatai, ezért az amerikaiak is egyre kevésbé engedhetik meg maguknak, hogy új építésű lakást vagy új házat vásároljanak, ennek következtében csökkennek az új építésű ingatlanok eladási számai. A lakáshitelek kamatainak emelkedése sokak számára lehetetlenné tette az ingatlanvásárlást.

Az Amerikai Egyesült Államokban márciusban az újlakás-eladások 8,6 százalékkal, évi 763 ezerre csökkentek – tette közzé kedden a kormány. Ez alatt azt kell érteni, hogy a márciusi adatot tizenkettővel felszorozva, azaz évesítve kapnánk a 763 ezres számot. Az egy évvel korábbihoz képest az eladások 12,6 százalékkal csökkentek – írta meg a Marketwatch.

A lakás- és házeladásokról szóló jelentés ebben az esetben olyan tételeket tartalmaz, amelyeknél a szerződést már aláírták, de a tranzakciót még nem zárták le.

Március végén 407 ezer új építésű lakás és ház volt eladósorban, ez 33 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Februárhoz képest pedig négy százalékkal magasabb a márciusi számadat. Ez 6,4 havi újlakás-kínálatnak felel meg, ami kiegyensúlyozott piacot jelző kínálati szintnek számít.

Az amerikai új építésű ingatlanok medián eladási ára márciusban 436 700 dollár (körülbelül 156 millió forint) volt, ami az egy évvel ezelőtti mediánárat körülbelül 77 ezer dollárral (28 millió forinttal) haladja meg. Ennek floridai vonatkozásairól néhány napja jelent meg egy írásunk.

Úgy látszik, hogy az újlakás-eladások adatai a lakáshitel-igénylések számának változásait követi. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a magas inflációt mindenképpen meg szeretné fékezni, és ennek megvalósításához kamatemelésekbe kezdett. Ennek következtében a lakáshitelek kamatai jelentősen emelkedtek, és úgy tűnik, hogy az emelkedő hitelkamatok következtében sokak számára lehetetlenné vált az ingatlanvásárlás, ezért az új otthonok utáni kereslet is megcsappant.

Ian Shepherdson, a Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza szerint a recesszió kockázatáról szóló beszéd a következő időszakban exponenciálisan fog növekedni.

Az ingatlanfejlesztők a háromszázezer dollár vételár alatti, belépő szintű kínálatot próbálják bővíteni, de a tavalyinál még mindig sokkal kisebb a kínálat, ezért egyre kevesebb első otthont kereső számára lehet elérhető opció egy új építésű lakás vásárlása

– mondta Danielle Hale, a Realtor.com vezető közgazdásza.

Magyarországon is egyre nehezebb lesz lakáshoz jutni, ahogy a lakáshitelek kamata emelkedik, hiszen az új igénylők a jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) miatt egyre nehezebben juthatnak nagyobb összegű lakáshitelhez. Ha a hazai lakásárak a magaslati levegő ellenére még átmenetileg esetleg tovább emelkednének, akkor a lakosság eddigi hitelképességét csak jelentős béremelések mellett lehetne fenntartani, mivel a hiteltörlesztésre fordított összeg legfeljebb a havi nettó jövedelem ötven-hatvan százaléka lehet, a pontos mérték pedig jövedelemfüggő. Ez azért fontos, mert az egyre magasabb hitelkamatok mellett két eshetőség merül fel:

  • vagy a hiteligényléskor választ hosszabb futamidőt az igénylő, azaz hosszabb idő alatt többet kell majd visszafizetnie,
  • vagy ha ez sem elég ahhoz, hogy beleférjen a jtm-korlátba, akkor nem kaphat akkora összegű hitelt, amekkorára szüksége lenne.

Ha nem csökkennek az ingatlanárak, akkor így fordulhatna elő egyre gyakrabban, hogy a hiteligénylők nem lesznek hitelképesek.

(Borítókép: Egy eladó ingatlan San Franciscóban, Kaliforniában. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)