Bajban a német kormány, vészforgatókönyvvel készülnek az orosz gáz hirtelen leállására

GettyImages-1239758593
2022.05.10. 12:14
A német tisztviselők csendben elkezdtek felkészülni az orosz gázszállítások hirtelen leállására. Egy vészhelyzeti csomagot készítenek, amely magában foglalhatja a kritikus vállalatok ellenőrzésének átvételét is – mondta a Reutersnek három, az ügyet ismerő személy. A tisztségviselők szerint a terv megvalósításának részleteit most dolgozzák ki.

A gazdasági minisztérium előkészületei azt mutatják, hogy fokozott készültségben vannak Európa legnagyobb gazdaságában.

Az orosz gáz tavaly Németország importjának 55 százalékát tette ki, így Berlinre óriási nyomás nehezedik.

A tervek szerint a német kormány támogatná további hitelek és garanciák nyújtását az energiaipari cégek számára, hogy segítsen nekik megbirkózni az emelkedő árakkal. De a kritikus vállalatokat, például a finomítókat is közvetlenül a szárnyai alá venné a kormány.

Robert Habeck német gazdasági miniszter kitért arra, hogy az ország az elmúlt hetekben „intenzív erőfeszítéseket” tett az orosz energiafelhasználás csökkentése érdekében.

A múlt hónapban Berlin jóváhagyott egy törvénymódosítást is, amely lehetővé teszi, hogy végső esetben átvegye az irányítást az energetikai vállalatok felett.

A német kormány korábban kijelentette, hogy le akar válni az orosz energiahordozókról, de 2024 közepéig még függ Moszkvától. 

Egyelőre nem világos, hogy mikor tud leválni Berlin Moszkváról. A Reuters emlékeztet arra, hogy Németország korábban támogatta a Moszkva elleni szén- és olajszankciókat, ezért nem biztos, hogy a gázkorlátozásokat is azonnal tudja támogatni.

(Borítókép: A Gazprom Germania Gmbh berlini székhelye 2022. április 5-én. Fotó: Liesa Johannssen-Koppitz / Bloomberg / Getty Images)  • Hírek
  • Megtakarítás