Leállt az Európába irányuló gázszállítás Kelet-Ukrajnában

329H9YT-highres
2022.05.11. 10:51 Módosítva: 2022.05.11. 12:32
Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt az Európába irányuló gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül – derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat szerdai adataiból. Az ukránok egy másik útvonalra irányítanák át a kieső mennyiséget, de az orosz Gazprom szerint ez nem kivitelezhető. Az FGSZ az Index megkeresésére közölte, hogy jelenleg nem észlelnek fennakadást a magyar szállításokban.

Az ukrán hatóságok kedden közölték, hogy rajtuk kívül álló okok miatt kénytelenek felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül,

ahol eddig az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada haladt át.

Az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. A cég közleményében rámutatott arra is: fennáll a veszélye, hogy az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba, megváltoztatják a gázszállító létesítmények működési módját, és jogosulatlanul vonnak ki gázt a tranzitforgalomból, veszélybe sodorva ezzel a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

Magyarországon még nem érezni

A témával kapcsolatban megkerestük az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t, ők felelősek a hazai földgázszállításokért. Válaszukban úgy fogalmaztak, hogy jelen pillanatban nem észlelnek fennakadást a magyar szállításokban. Folyamatosan figyelik a kialakult helyzetet, és követik az eseményeket.

24 millió köbméterrel kevesebb érkezik 

Az ukránok azt is jelezték, hogy a Szohranyivkánál kieső mennyiséget úgy tervezik pótolni, hogy növelik egy másik útvonalon, Szudzsánál érkező gáz mennyiségét. Az orosz Gazprom ezzel összefüggésben azt írta szerdán: technikai okokból kifolyólag nem megoldható, hogy a kieső többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába.

A cég közleményéből kiderült, hogy szerdán már csak 72 millió köbméternyi gázt tudnak szállítani Ukrajnán keresztül Európába, miközben kedden még 95,8 milliót szállítottak. A Gazprom azt is hangsúlyozta: ők nem látják akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

Az MTI szerint a szlovákiai gázszállításért felelős vállalat adataiból már az is látszik, hogy kevesebb orosz gázt igényeltek az Ukrajnán keresztül Szlovákia felé tartó tranzitvezetéken keresztül. A Velke Kapusany határponton keresztüli igénylések szerdán napi 717 923 megawattórán (MWh) álltak, míg kedden még 883 844 MWh volt ez az adat.

Az ukránok szerint megoldható lenne a pótlás, volt már erre példa 

Az ukrán Naftogaz szerdán közölte: szerintük – a Gazprom indoklásával ellentétben – megoldható lenne technikailag a kieső gázmennyiség átirányítását.

Nem tudjuk megerősíteni a Gazprom állítását, hogy technikailag lehetetlen a tranzit átirányítása Szohranyivkából Szudzsába

– írta a Naftogaz vezérigazgatója, Juri Vitrenko a Twitteren.

Hozzátette azt is: a karbantartási munkák miatt korábban is előfordult, hogy a megszokott mennyiség másfélszerese érkezett a szudzsai mérőállomáson keresztül.

Bulgária júniustól kap olcsó amerikai gázt

A Gazprom április 27-én állította le a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. Bulgária évente hárommilliárd köbméter gázt fogyaszt, amelynek több mint 90 százaléka eddig Oroszországból érkezett.

Szerdán a bolgár kormány közölte, hogy Bulgária júniustól számíthat az amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányokra (LNG), erről Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök megállapodott Washingtonban. A kabinet szerint a megállapodás értelmében

olcsóbban fogják kapni az amerikai cseppfolyósított földgázt, mint amennyiért a Gazpromtól szerezte be az energiahordozót.

Nemrég ezzel kapcsolatban azt is megírtuk, hogy melyik keleti ország lehet az, amelyik az oroszok kiesése esetén benyomulhat a piaci résbe.

(Borítókép:  Nikolay DOYCHINOV / AFP)  • Csok