Rossz hírt közölt a Ryanair

2022.05.16. 16:44
Emelkedni fognak idén nyáron a repülőjegyárak az európai tengerparti nyaralások iránti nagy kereslet miatt.

A légitársaság elnöke, Michael O’Leary elmondta, hogy a repülőjegyek ára várhatóan magas, egy számjegyű százalékkal emelkedik.

Elmondta, hogy a légitársaság alacsonyabb viteldíjai jelenleg az utasszám növekedését eredményezik, ami segíti a cég kilábalását a világjárványból.

Reményét fejezte ki, hogy a légitársaság még ebben az üzleti évben visszatér az észszerű nyereségességhez.

A CÉG 355 MILLIÓ EURÓS (136 EZER 915 MILLIÓ FORINT) ÉVES VESZTESÉGRŐL SZÁMOLT BE,

mivel a koronavírus-szabályok feloldása utáni visszaállást befolyásolta az omikron-variáns terjedése és az ukrajnai háború.

Az utazásra is rányomja a bélyegét a háború.

Az orosz–ukrán konfliktus felhajtotta a kőolaj világpiaci árát, mivel a fosszilis tüzelőanyagok és a repülőgép-üzemanyag egyik fő exportőrének számító Oroszországból megszakadhatnak a szállítások.

A csoport március 31-vel zárult üzleti éves vesztesége kisebb volt a vártnál, és csökkent az előző évi 1,02 milliárd eurós (393 milliárd forint) veszteséghez képest.

Hatalmas a kereslet

Michael O’Leary elmondta, hogy júniusig alacsonyabb árakra számít a járvány előtti szinthez képest, de hozzátette, hogy

az összes foglalás mintegy ötven százaléka alapján azt feltételezzük, hogy a nyár folyamán az árak magas, egy számjegyű százalékos növekedést fognak mutatni. Úgy tűnik számunkra, hogy a nyári csúcsidőszakban magasabbak lesznek az árak, mert az európai tengerpartok iránt nagy a kereslet, és az áremelkedés folytatódni fog

 – mondta a BBC-nek.

Szerintem az árak jövő télen alacsonyak lesznek, de túl korai lenne megmondani. Gazdasági visszaesés várható, van némi recessziótól való félelem, és egy recesszióban a legalacsonyabb költségű szolgáltató, amely az Egyesült Királyságban és Európában a Ryanair, jobban fog teljesíteni, mert alacsonyabb árakat tudunk fenntartani.

A légitársaság az eredményeiben közölte, hogy az ügyfelek még mindig a szokásosnál később foglalják le utazásaikat, és azt mondta, hogy a foglalási görbe inkább a koronavírus előtti időkre hasonlít.

Helyreállt a forgalom

A Ryanair közölte, hogy a forgalom helyreállt, mivel 97,1 millió vendéget szállított, szemben az egy évvel korábbi mindössze 27,5 millióval, köszönhetően a járványügyi korlátozások feloldásának.

Idén reményeik szerint a légitársaság tovább növelheti ezt a számot 165 millió utasra, ami meghaladja a koronavírus előtti 149 milliós rekordot.

A Tui nyaralási óriáscég azt mondta, hogy a nyári foglalások várhatóan idén majdnem elérik a 2019-es szintet. Arra viszont figyelmeztetett, hogy nem lesznek nagy kedvezmények.

Ezen a nyáron gyakorlatilag nem lesznek alacsony árú last minute ajánlatok

– mondta Fritz Joussen, a Tui vezérigazgatója.

Michael O’Leary elmondta: reméli, hogy június végére, a nyári csúcsidőszakra megszűnnek a brit repülőterek olyan pontjai, mint Manchester vagy Heathrow, ahol akadozik a haladás.

Úgy gondolom, hogy a repülőtereken kihívást jelent az átjutás ezen a nyáron. Minden ügyfelünket arra ösztönözzük, hogy korábban jelenjen meg, hagyjon több időt a repülőtéri biztonsági ellenőrzésre.

Azt állította azonban, hogy ez kevésbé igaz a Ryanair által használt más repülőterekre, például Glasgow-ra, Stanstedre és Bristolra.

A Ryanair nem szembesült olyan toborzási kihívásokkal, mint egyes versenytársai, mert megtartotta az alkalmazottakat. A légitársaság a világjárvány idején fizetéscsökkentést kért a dolgozóktól, hogy elkerüljék a munkahelyek megszűnését.