Aggasztóan sok a szellemfegyver

2022.05.18. 13:35
Az Egyesült Államok a nagy fegyvervásárlási boom közepén van, amely egyáltalán nem mutatja a lecsengés jeleit, mivel az évente gyártott lőfegyverek száma 2000 óta majdnem megháromszorozódott, és az elmúlt három évben meredeken megugrott.

Az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Hivatal (ATF) által kedden − három nappal a Buffalóban történt, tíz halálos áldozatot követelő lövöldözés után − közzétett jelentése szemléletes képet fest egy olyan nemzetről, amely brutálisan fegyverkezik. A vásárlók a fegyverkorlátozásoknak a Legfelsőbb Bíróság, a Kongresszus és a republikánus irányítású állami törvényhozások által végrehajtott lazítását használták ki − írta meg a The New York Times.

Az adatok a fegyvertulajdonosok fogyasztói keresletének drasztikus változását dokumentálták, amelynek mélyreható kereskedelmi, kulturális és politikai következményei voltak: a személyes védelemre vásárolt Glock típusú félautomata kézifegyverek 2009-től kezdődően kezdték felülmúlni a puskák eladását, amelyeket eddig jellemzően vadászatra használtak.

Aggasztóan sok a szellemfegyver

A 306 oldalas dokumentum egy másik statisztikát is közölt, amelyet a bűnüldöző szervek tisztviselői különösen aggasztónak tartanak. A rendőrség 2021-ben 19 344  „szellemfegyver” néven ismert, nyomon követhetetlen házi készítésű fegyvert foglalt le, ami tízszeres növekedést jelent 2016 óta. A bűnüldöző szervek tisztviselői szerint ez hozzájárult a fegyveres gyilkosságok megugrásához, különösen Kaliforniában, ahol a szellemfegyverek teszik ki a bűncselekmények helyszínén lefoglalt fegyverek közel felét.

A kedden közzétett számokból kiderült, hogy az iparág egyre nagyobb méreteket ölt:

az éves fegyvergyártás a 2000-es 3,9 millióról 2020-ra 11,3 millióra nőtt.

Az ATF tisztviselői szerint a hazai gyártású fegyverek viszonylag kis százalékát exportálják a tengerentúlra, így ezek a számok pontosan tükrözik a fegyvervásárlási szokásokat.

Jelenleg mintegy 400 millió fegyver van az Egyesült Államokban a fegyvertulajdonlást figyelő, pártfüggetlen Small Arms Survey 2018-as felmérése szerint.