Nagy István: Magyarországnak is szerepet kell vállalnia az ukrán gabonaszállításokban

2022.06.03. 11:05
A háború sújtotta Ukrajnából meg kell nyitni a szárazföldi utat is a gabonaszállításokhoz, amiben Magyarországnak is szerepet kell vállalnia – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak adott interjúban, amely a pénteki számban jelent meg.

Nagy István agrárminiszter szerint az egész világpiacot befolyásolja, hogy az Ukrajnában bennrekedt több mint 20 millió tonna gabonát ki lehet-e hozni onnan. Az agárminiszter szerint olyan túlterhelés van, hogy a kikötők lezárulása miatt a román oldalról és a konstancai kikötő felé sokszor hetekig várakoznak a hajók.

Ezért meg kell nyitni a szárazföldi utat is, amiben Magyarországnak is szerepet kell vállalnia

– fogalmazott Nagy István.

Nagy István úgy vélte, ez „nagyon fontos magyar szempontból is, mert ha meg tud jelenni a piacon ez a gabona, akkor képes csökkenteni a pánikot, hiszen azért az észak-afrikai országokban nagyon komoly aggodalom van […], hogy lesz-e elég gabonájuk”. 

A miniszter arról is beszélt, hogy bár nehezek a körülmények ebben az ágazatban is, a történelmi léptékű támogatás – a vidékfejlesztési forrásoknál a nemzeti kiegészítés mértékének 80 százalékosra emelése –, és a gazdálkodók szemléletváltása lehetőséget ad a trendfordulóra, az európai uniós versenytársak utolérésére.

Leszögezte azt is, hogy a koronavírus-járvány felértékelte az agrár-élelmiszergazdaságot. A „járvány mutatott rá arra, hogy ágazatok állhatnak le, vonulhatnak home office-ba, vagy akár szabadságra is küldhetik a munkavállalóikat, de enni mindennap kell”. Az agrárminiszter szerint az emberek figyelmét a határok lezárásának aggodalma sokkal inkább az agrárium és az élelmiszeripar felé fordította, hiszen „ha lezárják a határokat, akkor nem lesz importáru, és csak az kerülhet a boltokba, amit mi állítunk elő, ez bizony nem csak a politika”.

A hazai élelmiszerek aránya jelenleg már 70 százalék fölötti, és növekszik.

Megerősítette Nagy István azt is, hogy immár a kereskedelem egésze az Agrárminisztériumhoz tartozik.

A miniszterelnök így fogalmazott: a kereskedelmünk 89 százaléka Magyarországon az élelmiszer-kereskedelmet jelenti, ezért a teljes kereskedelem felügyelete ide kerül. A tárca hatásköre most már valóban a termőföldtől az asztalig terjed. Feladatunk a termelés szabályozása, aminek az a célja, hogy a lánc végén ott legyen a biztonságos élelmiszer megfelelő mennyiségben, minőségben és elérhető áron

– mondta az agrárminiszter.