Döntött az Európai Bizottság: A Mol terjeszkedhet Lengyelországban

GettyImages-1227664235
2022.06.20. 17:06
Az Európai Bizottság jóváhagyta a PKN Orlennek a Lotos felvásárlását. A történethez a Mol a PKN Orlenen keresztül kapcsolódik. A tranzakció végeredménye az lesz, hogy a Molnak több töltőállomása lesz Lengyelországban, mint Magyarországon.

A két lengyel cég egyesülésére még a PKN és a Lotos részvényeseinek is rá kell bólintaniuk, de feltehetően ezzel az állami résztulajdon miatt nem lesz probléma. Ráadásul a lengyel kormánynak kifejezetten az a terve, hogy a két cég összeolvadjon. A PKN vezetése azzal számol, hogy az tranzakció várhatóan nyár végére lezárul.

A Mol úgy jön a képbe, hogy versenyjogi előírás, hogy egyetlen szereplő se válhasson túlságosan dominánssá egy piacon. Így nem lehetséges, hogy a PKN és a Lotos minden eszközét egybeolvasszák. Azért, hogy ez a helyzet ne álljon elő, eszközöket ad el a Molnak – írja a Világgazdaság. Így már a tranzakció megfelel az Európai Bizottság által támasztott versenypiaci feltételeknek.

Nyár végére lezárulhat a tranzakció

A tranzakció lépéseit a Portfolio összegezte.

  1. A Mol belép Lengyelországba úgy, hogy 417 töltőállomást vásárol meg 610 millió dollár értékben, amely készpénzellenértékből, valamint pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből áll.
  2. A következő lépésben a hálózat országos lefedettséget biztosít, és lehetővé teszi, hogy a vállalat megszerezze a harmadik pozíciót a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. Így lesz a megállapodással a Molnak több töltőállomása Lengyelországban, mint Magyarországon.
  3. A Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben, a kutak közül 144 töltőállomás Magyarországon, 41 töltőállomás Szlovákiában található.

Ezzel a tranzakcióval a Mol máris átlépte a 2025-re kitűzött stratégiai célját, és tíz országban mintegy 2400 töltőállomásra bővíti hálózatát. Az eladási és a vételi tranzakciók zárása egyaránt a vételár nettó adósság és a működő tőke korrekciójával valósul meg – írja portál.

(Borítókép: A PKN Orlen SA olajfinomító lepárlóüzeme a lengyelországi Plockban 2020. július 17-én. Fotó: Bartek Sadowski / Bloomberg / Getty Images)