Az infláció teljesen felboríthatja az albérletek piacát

PAP 9739
2022.07.08. 16:22
A húsz százalékot is meghaladta a budapesti albérletárak emelkedése egy év alatt, így júniusban átlagosan 173 ezer forintot kellett fizetni egy kiadó lakásért Budapesten. A jelenlegi gazdasági helyzet már most megágyaz a következő évi albérletpiac viszonyainak.

A bérleti díjból realizálható, négy-hat százalékos hozam ugyanis jelentősen alatta marad az inflációnak és a lakossági állampapírhozamoknak, így bérbeadói oldalról várhatóan érdemi kínálatbővüléssel nem lehet számolni, miközben csökkenhet a fizetőképes kereslet – derült ki a Rentingo.com legfrissebb elemzésében. Az infláció mellett júniusban tovább folytatódott a fővárosi bérleti díjak emelkedése.

A tavalyi év azonos időszakához képest több mint húszszázalékos volt a drágulás.

A bérbeadók átlagosan 173 ezer forintot kértek az ingatlanokért. A statisztikai adatok szerint a növekvő bérek miatt a bérlők egyelőre tudják finanszírozni az áremelkedést, és immár átlagosan 166 ezer forintért kerestek kiadó lakást Budapesten, ami 23 százalékos emelkedés 2021 júniusához képest – áll a legfrissebb albérletpiaci elemzésében.

Más befektetések vannak most előtérben

A befektetők számára az inflációkövető állampapír immár két számjegyű hozama valós alternatívát jelent az ingatlanvásárlással szemben. Ezért a szakértők azt várják, hogy a következő időszakban lassul majd a kiadó ingatlanok számának emelkedése. A bérbeadásból realizálható, átlagosan négy-hat százalékos hozam ugyanis jelentősen elmarad

mind az inflációtól, mind a lakossági állampapírhozamoktól.

Az infláció miatt az albérlők szempontból csökkenni fog a bérleti díjra elkölthető jövedelem, ezért nehezebb lesz lépést tartaniuk a bérbeadók által diktált árakkal. Így már a közeljövőben nyílhat az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)