Már Bécsben is a négynapos munkahéttel kísérleteznek

GettyImages-1237210972
2022.07.29. 14:10
Tesztelni kezdik a négynapos munkahét intézményét a bécsi tömegközlekedési vállalatnál, a Wiener Liniennél az idei ősztől kezdve.

A vállalat ősztől kezdi el egy pilotprogram tesztelését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállalóknak 37,5 órát kell dolgozniuk a hét négy munkanapján ugyanazért a fizetésért, amelyért eddig is dolgoztak.

A Kronen Zeitung szerint a pilotprogramban háromszáz munkavállaló vesz majd részt, a kísérlet elsősorban az adminisztratív feladatköröket végző dolgozókat érinti, mivel a járművezetőknél sokkal nehezebben lehetne megvalósítani a négynapos munkahét koncepcióját. 

A négynapos munkahét tesztelése részben annak is tudható be, hogy a Wiener Linien körülbelül kilencszáz új alkalmazottat szeretne felvenni a közeljövőben, elsősorban amiatt, hogy a távozó kollégák helyett legyen utánpótlás. A cég vezérigazgatója ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: külön figyelmet fordítanak arra, hogy minél több nőt vegyenek fel, mivel ők még mindig jelentősen alulreprezentáltak a vállalatnál (a járművezetők között például még csak tíz százalék körüli az arányuk). 

Ezenkívül arra is törekednek, hogy nagyobb mértékben segítsék különféle programokkal azokat a munkavállalóikat, akiknek a német nyelv használata még nehézséget jelent, de a kellő szaktudásuk megvan a munkavégzéshez. 

A Kronen Zeitung nemrég arról is írt, hogy egy felmérés szerint az osztrák munkavállalók közel fele támogatná a négynapos munkahét bevezetését. Mindeközben már felvetődött egy másik olyan javaslat is, amely a négynapos munkahéthez hasonló módon csökkenthetné a munkavállalók terheit.

Elszórtan már Magyarországon is kísérleteznek a négynapos munkahéttel, többek között Szombathelyen, Pécsett és a Magyar Telekomnál.

(Borítókép: Bécs belvárosa 2021. december 13-án. Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency via Getty Images)