A német kormány októbertől gázilletéket is kivet

B RKL20220718012
2022.07.31. 19:34
A német kormány októbertől gázilletéket is kivet a fogyasztókra. Az illeték célja, hogy a szolgáltatók minden gázfogyasztóra átháríthassák a beszerzési árak erőteljes emelkedését.

A német kormány októbertől gázilletéket is kivet annak érdekében, hogy a megemelkedett beszerzési árak miatt ne kelljen fizetésképtelenséget jelentenie egyetlen gázszolgáltatónak sem. A végfelhasználók illetékfizetési kötelezettsége másfél évig áll fenn. Az illeték pontos összege – mely a gázimportőrök kártérítési igényeitől is függ – még nincs meghatározva, azt várhatóan augusztus végén teszik közzé.

Múlt héten Olaf Scholz német szövetségi kancellár elmondta, hogy a gáz árát kilowattóránként két centtel fogják emelni, és évi 200-300 eurós többletköltségekről beszélt egy négytagú család esetében. Hozzátette: a német gázfogyasztóknak nem kell egyedül megküzdeniük a magasabb energiaköltséggel, és kormánya 17 milliárd eurós mentőövet dob az ország legnagyobb energia-nagykereskedő vállalatának, a csődközelbe került Unipernek. Mint írják, kétcentes illeték és 20 ezer kilowattóra éves fogyasztása esetén 

476 eurós (csaknem 200 ezer forintos) többletköltséget kell fizetniük a fogyasztóknak.

Ez magában foglalja a hozzáadottérték-adót is. Az illetéket 2024. március végéig kell fizetniük a háztartásoknak.

Ennek célja, hogy a szolgáltatók minden gázfogyasztóra átháríthassák a beszerzési árak erőteljes emelkedését – számolt be a hirado.hu.

Mint megírtuk, Oroszország részben vagy teljesen leállította a gázszállításokat a 27 országot tömörítő Európai Unió 12 tagállamába.

(Borítókép: Róka László / MTI)