Nem olcsóbb fával fűteni, mint gázzal, de van más kiegészítő

D ATI20200325003
2022.08.03. 12:33
Az energiaárak emelkedése, a fűtés drágulása arra ösztökél sokakat, hogy a gáz mellett tűzifával fűtsék otthonukat, ami szakértők szerint nem olcsóbb megoldás, viszont néhány szobába elektromos radiátor vagy infrasugárzó elhelyezése működőképesebb lehet.

Az Európába tartó gázszállítások csökkenése miatt és amiatt, hogy enyhítsük az energia-veszélyhelyzetet, Orbán Viktor elmondta, hogy segíteni kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázfogyasztásról, és már az Energetikai Hivatal szerint is csökkentenünk kell a gázkeresletet. Ezért a kormány bejelentette a Mátrai Erőmű leállított blokkjainak újraindítását és a barnakőszénbányák újranyitását, az erőgazdaságokat pedig arra kötelezték, hogy készítsenek terveket a tűzifa-kitermelés növelésére.

Az ATV Híradó által megkérdezett energiapiaci szakértők szerint azonban Magyarország nem rendelkezik elég fával – csak költségessel.

A gázfűtés kiegészítése elektromos kazánnal

Sokan próbálnak fához jutni, hogy azzal egészítsék ki a gázfűtést. Öcsödy Gábor kályhás számára annyi a megrendelés, hogy novemberig nincs szabad időpontja. Szerinte a fatüzelés takarékoskodásra tanítja az embert, mert előre látja, hogy mennyi tüzelővel gazdálkodhat.

A szakember szerint egy jól megépített fatüzelésű kályha esetében kevés veszteséggel rendelkezik az ingatlan, és elég napi egyszeri begyújtás, amikor hazaérkezik az ember.

Ugyanakkor kéményre is szükség van egy kályhához vagy kandallóhoz. Az elektromos fűtés viszont egyszerűbb és számos alternatívája van. A hátránya, hogy 1 köbméter gáz fűtőereje 10 és fél kilowattóra áraménak felel meg. Igaz, az áram dupla annyiba kerül, míg a gáz hétszer annyiba.

Czinege Károly elektromosfűtés-specialista javasolja, hogy a gázfűtést egészítsük ki elektromos kazánnal, vagy csak helyezzünk néhány szobába elektromos radiátort vagy infrasugárzót. Hosszabb távú beruházásnak nevezte az elektromos padlófűtés kiépítését, melynek bizonyos fajtái üzemeltethetők az olcsóbb éjszakai áramról is.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)