Az üzemanyag után most magyar étolajjal seftelnek Szlovákiában

DBZOL20220201009
2022.08.09. 17:22
A benzin után most a magyar étolajra kaptak rá a szlovák vásárlók. Spórolni akarnak, a nyerészkedők pedig literenként több mint egyeurós hasznot vágnak zsebre.

A határon túli ügyeskedőknek nem kerülte el a figyelmét, hogy Magyarországon az üzemanyagokhoz hasonlóan bizonyos élelmiszertípusok esetében is árkorlátot vezetett be a kormány, és a hazai lakosságnak szóló kedvezményeket október 1-jéig fenntartja.

Orbán Viktor miniszterelnök még januárban jelentette be hivatalos Facebook-oldalán közzétett videójában, hogy hat élelmiszer árát (a kristálycukorét, a búzafinomlisztét, a napraforgó-étolajét, a sertéscombét, a csirkemellét és a 2,8 százalékos tehéntejét) hatóságilag vissza kell állítani a tavaly ősszel aktuális szintre.

A bejelentés után a készlethiány elkerülése érdekében több üzletlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre. Csakhogy ez a korlátozás a mindennapokban könnyen kicselezhető, így Szlovákiában – ahol hónapok óta folyamatosan emelkedik az étolaj ára – felfigyeltek erre a lehetőségre, írj a ma7.sk.

A szlovák boltokban ugyanis már a legolcsóbb étolajokat is háromeurós (mintegy 1200 forintos) literenkénti áron lehet beszerezni.

A szlovák–magyar határon élő szlovákiai polgárok közül sokan ezért Magyarországon féláron vásárolják meg a terméket, méghozzá jelentős mennyiségben, ugyanis az egy vásárlásra vonatkozó mennyiségi korlátozás nem minden boltban érvényes. 

A rajkaiak háborognak

Ez nem az árpolitikáról szól, ez csak bohóckodás. Bolondot csinálnak az emberekből. Először azt mondják, hogy messze mi vagyunk a legolcsóbbak, aztán meg korlátozzák a maximálisan megvásárolható mennyiséget. Az olajainkat pedig már három euróért árulják külföldön

– mondta egy helyi idős hölgy.

A limit ellenére a spekulánsok ráadásul többször is megfordulnak az üzletben, és üres polcokat hagynak maguk után.

Azt, hogy kereskednek az olcsó magyar olajjal, az interneten megjelenő hirdetések is jelzik:

az ügyeskedők a határ túloldalán literenként – a vásárolt mennyiségtől függően – két és 2,40 euró között árulják a napraforgó-étolajat, és igény esetén egész kartonnyit tudnak biztosítani.

Mindez a számok nyelvén azt jelenti, hogy egy étolajspekuláns a sefteléssel több mint egy eurót kereshet flakononként.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)