Bejelentették Magyarország legnagyobb beruházását

GettyImages-1217743349
2022.08.12. 00:00
Magyarországra érkezik a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) – a hírt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be. A beruházás összértéke háromezer milliárd forint, mintegy 221 hektár területen közel kilencezer embernek ad majd munkát.

Az elektromos akkumulátorok piacának vezető szereplője, a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) közölte, hogy 7,34 milliárd eurós beruházással akkumulátorprojektet indít Magyarországon. Az üzem, amely Magyarország történetének legnagyobb beruházása lett – hiszen mintegy háromezer milliárd forintnak felel meg az értéke a jelenlegi árfolyamon – Debrecenben fog megépülni. Az építkezés már idén megkezdődhet. A hírt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán. 

Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy „a mai napon egy több mint kétéves tárgyalássorozat végére tettünk pontot, aminek eredményeképpen megvalósul hazánk történetének valaha volt legnagyobb beruházása. A kínai CATL, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója Magyarországon, Debrecenben hozza létre második európai üzemét.” Az államtitkár ezt követően kiemelte, hogy a beruházás mintegy 221 hektár területen közel kilencezer embernek ad majd munkát.

Háromezer milliárd forint értékben történik majd a beruházás.

„Ma abban állapodtunk meg, hogy a beruházás Magyarországra, azon belül Debrecenbe fog érkezni. Ezt követi majd a CATL belső eljárásrendje szerint a cég részvényesei tanácsának a jóváhagyása, és amikor ez megszületik, akkor tudjuk majd a beruházás összes részletét nyilvánosságra hozni.” Az államtitkár leszögezte, hogy kínai beruházásról van szó, méghozzá az elektromosjármű-ipar területén, ami alátámasztja, hogy „a kormány helyes döntést hozott akkor, amikor meghirdette a kínai nyitás stratégiáját, és az elektromosjármű-ipart a magyar gazdaságfejlesztés egyik fő tengelyeként határozta meg”. Magával a bejelentés előzményeivel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Közelben a német autógyárak

A kínai vállat a közleményben kiemelte, hogy Magyarország stabil üzleti környezettel, fejlett infrastruktúrával és logisztikai kapcsolatokkal, hosszú múltra visszatekintő autóiparral és számottevő versenyképes munkaerővel büszkélkedhet, így tökéletes választás a CATL második európai akkumulátorgyára számára.

Mivel a magyarországi üzem közel van vevői – például a Mercedes-Benz, a BMW és a Volkswagen – autógyárához, a CATL képes lesz jobban kielégíteni az európai piac akkumulátorkeresletét, továbbá fejleszteni tudja globális termelési hálózatát, és hozzájárul az e-mobilitás, valamint az európai energetikai átállás felgyorsításához – olvasható a közleményben, amelyet a Portfolio szemlézett.

(Borítókép: Martin Schutt / picture alliance / Getty Images)