A Független Benzinkutak Szövetsége elárulta az Indexnek, miért zárnak be a töltőállomások

PAP 2492
2022.08.12. 17:37
Augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány és több tényező miatt egyáltalán nem lehet majd tankolni a kis benzinkutaknál – ezt péntek délután a Független Benzinkutak Szövetsége jelentette be. Az Index ezzel kapcsolatban felkereste Egri Gábort, a szövetség elnökét, aki rendkívüli nyilatkozatot tett lapunknak.

Ahogy arról beszámoltunk, rendkívüli bejelentést tett a Független Benzinkutak Szövetsége pénteken. Közleményükben azt írták, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány és több tényező miatt egyáltalán nem lehet majd tankolni a hozzájuk tartozó benzinkutaknál. Úgy fogalmaztak: „A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-én és 20-án az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek. A tankolók megértését előre köszönjük.”

Péntek délután az Index megkeresésére rendkívüli nyilatkozatot tett a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor. Úgy fogalmazott, hogy „pénteken a szövetség online közgyűlést tartott. Ezen a társaság száz százaléka részt vett. Végül mindenki – egyhangúan – amellett szavazott, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány miatt egyáltalán nem lehet tankolni.”

Kiemelte, hogy erre lehetőségük van, hiszen a jogszabályok szerint 48 órára ezt mindenki megteheti.

A döntés okai

Egri Gábor lapunknak úgy fogalmazott, hogy azért döntöttek így, „mert a korábbiakhoz képest ötvenszázalékos a kapacitás, amit a Mol hajlandó ezeknek a benzinkutaknak leszállítani”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány által megszabott és jóváhagyott támogatási rendszer kifizetése

júliusra még egyáltalán nem történt meg,

továbbá az augusztusi kifizetések sem tisztázódtak: „Ebben a döntésben az elkeseredettség tükröződik, hiszen itt most nekünk tényleg a lét lett a tét” – nyilatkozta az Index megkeresésére Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, akinek a felvetéseivel kapcsolatban kerestük a kormányt. Ha a válaszuk megérkezik, haladéktalanul közzétesszük.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)