A gazdák augusztus 20-án körbezárnák Budapestet

2022.08.18. 21:46
A tervek szerint augusztus 20-án az összes budapesti bekötőutat lassítanák, majd az alsó rakpart pesti oldalán demonstrálnának este 18 órától – mondta az ATV Egyenes beszédében Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, a gazdatüntetés szervezője.

Az eddigi információk szerint a tüntetésre a gazdák nem kaptak engedélyt. Szabó Bálint ezt úgy kommentálta, hogy „vidékről akartunk feljönni, és az alsó rakparton akartunk demonstrálni. Ezzel szemben a traktorok nem jöhetnek Budapestre”. Így az engedélyek szerint csak a Felvonulási téren demonstrálhatnak autóval meg gyalog.

Szöllősi Györgyi műsorvezető emlékeztette a gazdák nevében nyilatkozó politikust, hogy mivel hetek óta lezárt területen szeretnének tüntetni, így nem csoda, hogy nem kapták meg az engedélyeket. Ahogy arról már mi is többször beszámoltunk, a tűzijátékkal kapcsolatos előkészítő munkálatok hetek óta zajlanak az említett területen. A szervező erre úgy reagált, hogy ezért fordultak a kormányhoz: mondják le, és állítsák le a tűzijáték előkészítését – ezzel kapcsolatosan Kovács Zoltán államtitkárt keresték.

Az elsöprő többség amellett van, hogy ezt a tűzijátékot le kell fújni. Meggyőződésem, hogy a kormány az utolsó pillanatban – nyilván nem a gazdatüntetés miatt, hanem majd az időjárásra hivatkozva – le fogja mondani a tűzijátékot

– mondta Szabó Bálint az ATV Egyenes beszédében.

Most akkor mi lesz szombaton?

„A vidék iszonyatosan nagy bajban van, és nem azért, mert az aszály sújtja, hanem mert a mezőgazdasági ágazat gyakorlatilag a feje tetejére lett állítva. Itt néhány agrárbárót szolgál ki a mostani kormányzat. Kisemmizik gyakorlatilag a vidéki embereket” – mondta a tüntetés szervezője, aki úgy folytatta, hogy 1800 traktorral az összes autópályán, gyorsforgalmi úton és főúton, továbbá 14 bekötőúton kívánják 16 órára elérni Budapest határát – tehát gyakorlatilag az összes bekötőúton.

16 órától pedig rendőri felvezetéssel kívánunk lemenni az alsó rakpart pesti oldalára 18 órára – közölte Szabó Bálint. Megemlítette, hogy 2200 személygépjármű még pluszban regisztrált az 1800 traktor mellé, így tehát összesen 4000 jármű lesz.

Nyilván torlódni fog mögöttünk a forgalom

– mondta Szabó Bálint, aki azzal kapcsolatosan, hogy igazak-e azok a hírek, miszerint jutalékot kap a szervezésért, úgy fogalmazott, hogy ezeket a vádakat bűncselekmény hiányában ejtette a rendőrség.

Mit várnak? Mit kérnek a kormánytól?

„Nincs vége, addig maradunk, amíg nincs agrárrendszerváltás. Maradunk, ameddig szükséges. Azt várjuk, hogy helyreállítsuk a társadalmi párbeszédet” – fogalmazott a szervező, aki felhívta arra a figyelmet, hogy más szervezetek is csatlakoztak a tüntetésekhez. A terveik szerint szombaton 18 órára érnek le az alsó rakpartra.