GKI: uniós források nélkül tartósan 430 forintba kerülhet egy euró

20220707 3159
2022.08.22. 09:39
A GKI Gazdaságkutató számításai szerint, ha Magyarország nem jut hozzá az uniós forrásokhoz, az euró tartósan 430 forintba kerülhet. A magyar kormánynak hétfőn éjfélig kell elküldenie az Európai Bizottságnak azt a válaszlevelet, amely döntő szerepet játszhat a pénzek kiutalásában.

Akár két-három százalékkal is visszaeshet a GDP növekedése, és tartósan 430 forintba kerülhet egy euró, ha nem érkeznek meg Magyarországra az uniós források – így számol a GKI Gazdaságkutató az ATV Híradójának riportja szerint.

A magyar kormánynak hétfőn éjfélig kell elküldenie az Európai Bizottságnak azt a levelet, amelyben megírják, mit tesznek a korrupció megelőzése érdekében. Mint ismert, Gulyás Gergely július elején, a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait, ezek az alábbiak voltak

  • a korrupciós ügyekben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, konkrét normaszöveget is kiküldtek;
  • a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell adni;
  • az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére fordítsák;
  • valamint 15 százalék alá mérséklik az egy ajánlattevős közbeszerzések számát.

A tét óriási: míg a helyreállítási alapból 5,9 milliárd euró, vagyis 2400 milliárd forint jutna Magyarországnak, a 2021–27-es uniós költségvetési ciklusból pedig 22 milliárd euró, ami 8800 milliárd forintnak felel meg.

A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója, Molnár László szerint, ha nem kapná meg hazánk a forrásokat, akkor valamilyen költségvetési kiadáscsökkentésnek kellene beindulnia, ami viszont közvetlenül csökkentené a GDP-t. A második hatás a forint árfolyamán keresztül jelentkezne, a forint tovább gyengülne, számításaik szerint a források kiesése tartósan 430-as forint-euró árfolyamot eredményezhet.

(Borítókép: Kaszás Tamás/Index)